Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), 2001 yılından beri her yıl sonunda, “insan hakları, demokrasi, barış ve dayanışma” alanlarında, o yıl içerisinde olağanüstü başarı kaydetmiş ve örnek oluşturabilecek çabalar göstermiş kişi veya kurumlara “SODEV Ödülü” veriyor.

SODEV  Ödül Seçici Kurulu ve Yönetim Kurulu, 2015 yılı SODEV Ödülü’nün, "basın özgürlüğü ve halkın bilgilendirilmesi yolunda cesur ve örnek tutumlarından dolayı" Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile "barış ve hukuk devletini savunmadaki kararlı tutumunun bedelini hayatıyla ödeyen" Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’ye verilmesini kararlaştırdı.

SODEV'in internet sitesinde paylaştığı duyuru şu şekilde:

(Sosyal Demokrasi Vakfı), 2001 yılından bu yana her yıl sonunda, “insan hakları, demokrasi, barış ve dayanışma” alanlarında, o yıl içerisinde olağanüstü başarı kaydetmiş ve örnek oluşturabilecek çabalar göstermiş kişi veya kurumlara “SODEV Ödülü” vermektedir.

Bu ödül ile amaçlanan, yukarıda belirtilen alanlarda yapılan çalışmaları teşvik etmek, desteklemek; bunların örnek alınmasını ve destek bulmasını sağlayacak şekilde kamuoyu oluşturulmasına katkı vermek ve bu alanlarda çaba harcayanlarla dayanışma göstermektir.

SODEV Ödül Seçici Kurulu ve Yönetim Kurulu, 2015 yılı SODEV Ödülü’nün, basın özgürlüğü ve halkın bilgilendirilmesi yolunda cesur ve örnek tutumlarından dolayı Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar  ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile barış ve hukuk devletini savunmadaki kararlı tutumunun bedelini hayatıyla ödeyen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’ye verilmesini kararlaştırmıştır.

Kararın gerekçesi, Kurul sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu tarafından, 22 Ocak 2016, Cuma günü 17.30’da, Taxim Hill Otel’de düzenlenecek bir törende açıklanacak ve ödül plaketleri Can Dündar / Erdem Gül adına Cumhuriyet Gazetesi temsilcisine, Tahir Elçi adına Diyarbakır Barosu temsilcisine verilecektir. Tören sonrasında ilgili temsilciler birer konuşma yapacaklardır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Ödül Seçici Kurul Üyeleri: Aydın Cıngı, Ayhan Kaya, Burhan Şenatalar, Deniz Kavukçuoğlu,

Ercan Karakaş, İbrahim Kaboğlu, Meryem Koray, Vecdi Sayar

Daha önce SODEV Ödülü verilenler: Yücel Sayman (2001), Handan İpekçi (2002), Barış Girişimi (2003), 78’liler Girişimi (2004), Türkan Saylan (2005), KA-MER (2006), Kazım Genç (2007), Mehmet Tursun ve Tek Gıda-İş Sendikası (2008), DİSK ve KESK (2009), Toplumsal Bellek Platformu (2010), Ahmet Şık (2011), Cumartesi Anneleri (2012, Taksim Dayanışma (2013), BirGün, Cumhuriyet, Evrensel, Yurt Gazeteleri (2014)