Roboski’de dün akşam bombardıman sonucu Vedat Encü yaşamını yitirdi, 4 kişi de yaralandı.

Siyasi parti temsilcileri, "Birinci Roboski Katliamı'nın hesabı sorulsaydı bugün yeni bir Roboskî katliamı yaşanmayacaktı" dedi. Siyasetçiler, Roboski ile dayanışma çağrısında bulundu.

ÖDP: SORUMLULAR DERHAL YARGILANMALI

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, devletin katliam geleneğinin sürdüğünü kaydederek, "Birinci Roboskİ'de sorumlular yargılanmadı, devlet kendi katliamının üstünü örttü ve bunları yargılamadı. Bu çerçevede yeni bir katliamla karşı karşıya kalındı. Birinci katliamın sorumlularının yargılanmaması, ikinci katliama yol açtı. Bu katliamı kınıyoruz.

"İnsanların hayatta kalmak için yürüttükleri insanca çabaların bile bombalar tarafından ellerinden alınması kadar insanlık dışı bir olay söz konusu olamaz. Sorumlular derhal yargılanmalı ve hesap vermelidir" ifadelerini kullandı.

Taş, Türkiye kamuoyunu Roboskİ halkı dayanışmaya çağırdı.

DEVRİMCİ PARTİ: KATLİAMA SESSİZ KALINMAMALI

Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Güllü, yaşanan bombalamanın devletin bir zihniyet değişiminin olmadığının göstergesi olduğunu dile getirerek, "Bu katliamcılar, Roboski'nin talimatını verenler cezalandırılmadığı, bunlarla hesaplaşılmadığı için aynı yerde, aynı katliamı bir kez daha gerçekleştirebiliyorlar.

Bu aslında yürütülen savaşın bir bütün olarak Kürt halkına yönelik gerçekleştiğini gösteriyor. Erdoğan Kürt halkına savaş ilan etmiş durumda" dedi.

Güllü, katliama sessiz kalınmaması gerektiğinin ifade ederek, Roboskî ile dayanışma çağrısında bulundu.

HDK: HALK KATLİAMLARIN HESABINI SORACAK

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ise, Roboski katliamının son dönemlerde Kürtlere yönelik geliştirilen politikalardan bağımsız olmadığını söyledi.

"İlk Roboskî katliamını sorumluları açığa çıkarılmamışken, ikinci bir Roboski katliamı aynı yerde, aynı saatte işlenmiş olması devletin aslında Kürtlere yönelik nasıl bir politika uyguladığını, nasıl bir zihniyet yapısı ortaya çıkardığını bize gösteriyor" dedi.

Koçyiğit, şöyle devam etti: "Bunu Cizre, Sur, Nusaybin, Gever'deki katliamlardan bağımsız da ele almıyoruz. AKP'nin savaş ve şiddet zihniyetinden bağımsız ele almamızda mümkün değil. Tabi bunlar yeni Osmanlıcılar, fetih anlayışı ile diğer halkları, diğer inançları yok ederek, kendilerini var etmek istiyorlar.

" Sorumluların er ya da geç ortaya çıkarılacağını söyleyen Koçyiğit, halkın bu katliamın hesabını soracağını söyledi. Koçyiğit, "Hep beraber Roboski'ye gidelim, yaşananları yerinde görelim" çağrısında bulundu.

EMEP: ROBOSKİ’YE SAHİP ÇIKALIM

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan da, tepkisini şöyle dile getirdi: "Erdoğan hükümeti de darbe ile devirdikten sonra kendi hükümetinin savaş politikalarını devam ettireceğini belirtmişti. Kendi tek adam, tek parti diktatörlüğünü bu savaş üzerinden kuracaktı. Nusaybin, Cizre, Sur katliamlarındaki sorumluluk ortaya çıksaydı bugün Roboski olmayabilirdi. Bir önceki Roboski katliamının hesabının sorulmamış olması, sorumluların açığa çıkarılmamış olması bu katliamın yaşanmasına neden oldu." Gürkan da, "Roboski'yi sahiplenelim" çağrısında bulundu.