Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, devlete karşı işlenmiş suçların affının parlamentoda tartışılabileceğine işaret ederek, 'İnsanlar zarar görmediyse, doğrudan doğruya devlete yönelik, sisteme yönelik birtakım eylemler ortaya konulmuşsa bu eylemlerden ortaya çıkan suçların affıyla ilgili tartışma yapılabilir' dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TBMM’de kayıt işlemini yaptırdıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, “Devlete karşı işlenen suçların affedilebileceğini ifade etiniz, bundan kasıt nedir, belli bir takvim var mı” sorusuna Sanayi ve Ticaret Bakanı, şöyle dedi:

“Bizim tartışmayacağımız bireye karşı işlenmiş suçlardır. Bireye ve topluma karşı işlenmiş suçların parlamento tarafından affedilmesi bireyler nezdinde ve toplum nezdinde ciddi anlamda sıkıntıya yol açıyor. Bugün hala Rahşan affının olumsuz sonuçları tartışılıyor. Bireye karşı işlenmiş olan suçları, topluma karşı işlenmiş olan suçları parlamentonun affetmeye çalışmasının ciddi sorunlar doğurduğunu biliyoruz. Devlete karşı işlenmiş olan suçlar konusu parlamentoda tartışılabilir. Hangi çapta olanlar, devlete karşı işlenmiş suçların hangi boyutta olanları üzerinde çalışılacaktır bu parlamentonun, siyasetin konusu olabilir ama bireye ve topluma karşı işlenmiş olan suçların siyasetin konusu olması parlamentoda af konusu olması düşünülmemeli.”

“Devlete karşı işlenen suçların affına ilişkin herhangi bir düzenleme hazırlığı var mı” sorusuna Bakan Ergün, "Hayır öyle bir hazırlık yok” dedi.

“REJİMİ ELEŞTİRENLER, PROTESTO YAPANLAR, DÜŞÜNCE SUÇU AFFI TARTIŞILABİLİR”
“Birkaç örnek verebilir misiniz? Ne olabilir” sorusu üzerine Bakan Ergün, şöyle dedi:

“Bir insan rejimi eleştirmiştir mesela. Düşünce suçu olmuştur, protesto yapmıştır. Bu protestolarda insanlar zarar görmediyse, kişiler zarar görmediyse, birtakım fiillerden insanlar zarar görmediyse, doğrudan doğruya devlete yönelik sisteme yönelik birtakım eylemler ortaya konulmuşsa bu eylemlerden ortaya çıkan suçlar, cezalar bunların affıyla ilgili tartışma yapılabilir. Ama bunlardan insanlar da zarar görmüşse, doğrudan doğruya kişilerin canına, malına zarar verecek sonuçlar doğmuşsa o sonuçların affı bizim açımızdan söz konusu olmamalıdır.”

“Af olunca eşitlik ilkesi oluyor, bazen ucu yakalanamıyor” sözü üzerine Bakan Ergün, şöyle dedi:

“Anayasa’da bireye karşı işlenen ve devlete karşı işlenen diye bir ayrım ortaya çıktığında anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olmayacak bir düzenlemede ancak o şekilde gündeme gelebilir.”

HABER PAN