Mesut Hasan Benli / Radikal

 

Ankara Jandarma Bölge Komutanı Musa Çitil’in Derik İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı dönemde işlenen ‘13 faili meçhul cinayete’ ilişkin olarak Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, işlenen cinayetlerin detaylarına da yer verildi. İddianamede Çitil’in öldürülen sivil vatandaşlarla ilgili ‘terörist’ diye tutanak tuttuğu anlatıldı. İddianamede yer alan cinayetler özetle şöyle:

 

ÖLDÜRDÜ, ‘TERÖRİST’ DEDİ

16 Şubat 1993, Dumanlı Köyü’nden Seydoş Çeviren, Ahmet Çeviren, Yusuf Çeviren, Abide Çeviren ahıra konulan bombanın patlatılmasıyla, Ramazan Çeviren ve Mehmet Nejat Arıs’ın açılan ateşle ölümü:

 

İddianamede: “Derik İlçe Jandarma Komutanlığı’nın Derik Cumhuriyet Başsavcılığına sunduğu Musa Çitil imzalı 22 Şubat 1993 ve 24 Şubat 1993 tarihli yazılarda, sivil vatandaşların da ‘terörist şahıslardan’ sayılmak suretiyle toplam 9 teröristin öldürüldüğü ileri sürüldü. Ancak Derik savcılığının 1993/32-12 sayılı görevsizlik kararıyla ölen şahısların terörist olmadığı, terörist unsurlara yardım ve yataklık yaptıklarına dair herhangi bir delil elde edilemeyen vatandaşlar oldukları belirtildi. Köylülerin kendilerine karşı herhangi bir düşmanca harekette bulunmadıkları sırada öldürüldüğü, bu şahısların suçlu olduklarına dair herhangi bir bilgiye sahip olmamasına rağmen şüphelinin, olay günü bu şahısları öldürerek terörist olduklarını iddia ile atılı suçu işlediği kanaatine ulaşılmıştır.”

 

TEHDİT ETTİ, ÖLDÜRÜLDÜ

4 Ocak 1994, taksici Mustafa Aydın’ın ölümü: Tanık anlatımlarına göre aracıyla birlikte kaçırıldı ve aracın Derik İlçe Jandarma Komutanlığı’na girdiği görüldü. Sonra cesedi bulundu. Tanıklara göre Aydın, o dönemde Çitil’in tehditlerine maruz kalıyordu.

 

İddianame: “Maktulün şüpheli tarafından öldürülmesi iddiasının ciddi olduğu, zira maktulün alıkonulmasından önceki tavrının bu izlenimi güçlendirdiği, ayrıca maktulü öldürmede kullanılan Kaleşnikov tüfeğin 1 ay sonra 3 kişinin daha öldürülmesi olayında kullanıldığının tespit edilmiştir.”

 

İZLERİ KAYBOLDU

6 Şubat 1994, Mehmet Erek, Ramazan Erek ve Ahmet Erek’in ölümü: Mehmet Erek 5 Şubat’ta eve gelmedi. Bir gün sonra çobanlar köye gelip, bir ceset bulduklarını söyledi. Ramazan ve Ahmet Erek yanlarına aldıkları iki arkadaşıyla cesede bakmaya gitti. Jandarmanın yol kontrolüne takıldılar ve kayıplara karıştılar. İkisinin cesedi daha önce öldürülen Mehmet Erek’in yanında bulundu.

İddianame: “Maktullerin en son jandarmanın yol kontrolünde görüldükleri, dört kişi beraber gelmişken bir anda 2 kişinin arabayla ‘aceleleri olması’ sebebiyle diğer iki şahsı bırakıp gitmelerinin makul olmadığı ve tecrübe kurallarına aykırı olduğu, bu iki şahsın bu şekilde kaybolduktan sonra ateşli silahla öldürülmeleri, burada kullanılan tüfeğin bir ay önce Mustafa Aydın ’ın öldürülmesinde de kullanılmasının olay tarihinde İlçe Jandarma Komutanı olan şüpheli üzerindeki şüpheyi arttırdığı, cinayetlerin bu şahsın bizzat veya yönlendirmesi şeklinde gerçekleştiğine dair dava açmaya yeter derecede şüphe oluştuğu görülmüşür.”

 

ÇİTİL DE ORADAYDI

17 Mayıs 1994, Piro Ay’ın ölümü: Kelektepe mezrasında PKK ’ya yardım ettiği için gözaltına alındı, kısa bir süre sonra cesedi bulundu.

 

İddianame: “Olay tarihinde İlçe Jandarma Komutanı olan şüphelinin de köye giderek maktulü alıkoyan şahıslardan olduğunun anlaşıldığı, bu sebeple gerçekleşen neticeden sorumlu olduğu kanaatine varılmıştır.”

 

KİMSESİZLER MEZARINA KONULDU

12 Haziran 1994, Vecdi Avcıl’ın ölümü: Avcıl, önce askerler tarafından gözaltına alındı. Bir süre sonra çatışmada öldürülen 3 PKK ’lılyla beraber kimsesizler mezarlığında gömüldü. Cesedi burada bulundu.

 

İddianame: “İddiaya göre maktulün bilerek öne sürüldüğü ve ölümüne sebebiyet verildiği, cenazenin gömülme şeklinin bu algıyı kuvvetlendirdiği, şüphelinin olay tarihinde Derik İlçe jandarma Komutanı olması sebebiyle iddia konusu eylemlere dahlinin bulunduğu, bu sebeple gerçekleşen neticeden sorumlu olduğu kanaatine varılmıştır.”

 

HUSUMET VARDI

1 Ekim 1994, Mehmet Faysal’ın ölümü: Mehmet Faysal’ın bir yakını korucu ailesinden bir kız kaçırdı. Kızın yakınları askeri yetkililere ‘Bunlar PKK ’lı’ diye ihbarda bulundu. Bir yol kontrolü sırasında Mehmet Faysal gözaltına alındı, Derik İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü.

 

CESEDİ BULUNDU

İddianame: “Maktulün, Derik İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı korucularla husumetinin bulunduğu, alıkonulmasının akabinde nezarete alındığının alınan ifadelerden anlaşıldığı, gözaltında bir süre bulunduktan sonra meçhul şahıslarca Çınar ilçesi sınırlarında öldürüldüğünün tespit edildiği, olay tarihinde şüphelinin İlçe Jandarma Komutanı olduğu, kararı ve onayı olmadan kimsenin nezarethaneye alınamayacağı, bu sebeple nezarethanede tutulması ve akabinde öldürülmesi eylemlerinden sorumlu olduğu, toplanan delillerin dava açmaya yeter derecede şüphe oluşturduğu anlaşılmıştır.”