Sivas katliamının 20'nci yıldönümü nedeni ile kentte ilk anma, Valilik, Belediye ve kentteki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Vali Zübeyir Kemelek, "Böyle bir acıyı Sivas'ın bir daha görmesini istemiyorum" dedi. 114 STK adına ise Belediye Başkanı Doğan Ürgüp açıklama yaptı.

Olayda yaşamını yitirenleri saygıyla andıklarını belirten Ürgüp, "20 yıl önce şehrimizde tezgahlanan insanlık dışı olaylarda halkımızın ayrıştırılması hedef alınmış ve en güzel örneğini yaşattığımız birlik ve beraberlik kültürünün temellerine nifak tohumları atılmak suretiyle kardeşliğimiz yok edilmek istenmiştir" dedi.

GEZİ DİRENİŞİ ÖNE ÇIKTI

Alevi örgütleri tarafından gerçekleştirilen ikinci anmada on binler 2 Temmuz 1993′te Sivas’ta katledilenlerin hesabını sormak için Sivas’taki Madımak Oteli’nin önünde bir araya geldi.  Roboski, Reyhanlı katliamlarına ve Lice’deki saldırılara yönelik tepki ile Gezi direnişinin öne çıktığı mitingde sık sık “Tayyip istifa” sloganları atıldı, işgünü olmasına rağmen katılımın çok yüksek olması dikkat çekti.

'Bir olmaya geldik' ve 'Onlar bir zorbalıkla ve saldırıyla karşılaştıklarında, yardımlaşıp yek vücud olurlar. (Şu Ra 39)' yazılı pankartla yürüyen Antikapitalist Müslümanlar da eyleme katılarak Sivas katliamını protesto ettiler.

Türkiye’nin birçok kentinden gelenler Sivas’ta bir araya geldi. Sabah erken saatlerde Ali Baba Mahallesi’ndeki Cemevi’nde buluşan binlerce kişi Madımak Oteli’nin önüne doğru yürüyüşe geçti.

Kitle otelin önünde geldiğinde Sivas’ta katledilenler anısına saygı duruşu yapıldı. Otel önünde kurulan kürsüde Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin adları okundu. Her ismin ardından on binlerce kişi yumruklarını havaya kaldırarak “Burada” dedi. “Faşizme karşı omuz omuza”, “Sivas’ı unutma unutturma” ve “Katiller halka hesap verecek” sloganı atıldı.

‘BU KAĞIDI BURASI UTANÇ MÜZESİ OLUNCAYA KADAR SAKLAYACAĞIM’

Açılış konuşmasından önce gazeteci Tayfun Talipoğlu bir konuşma yaptı. 2 Temmuz 1993′te Sivas’ta haber yapmaya geldiğini ve o gün orada bir kağıt parçası bulduğunu ve bu kağıdı 20 yıldır sakladığını söyledi. Kağıdın Sivas’ta katledilenlerden bir kişiye ait olduğunu belirten Talipoğlu, “Burası utanç müzesi oluncaya kadar bu kağıdı saklayacağım” dedi.

 “KÜRTLER, ALEVİLER, SOLCULAR BİR ARAYA GELSİN”

Açılış konuşmasını Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül yaptı. Bülbül, yargının kararıyla Sivas’ın katillerini akladığını ve Başbakan Erdoğan’ın bu karara “Hayırlı olsun” dediğini hatırlattı.

Başbakanın her fırsatta Alevilere saldırıya giriştiğini ifade eden Bülbül köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesini de eleştirdi. Gezi direnişindeki taleplere kendilerinin de sahip çıktığını belirten Bülbül, bu süreçte üç kişinin hayatını kaybettiğini ancak hükümetin saldırılarını sürdürdüğünü, Lice’de halkın üstüne ateş açtığını söyledi.

Dersim’deki mağaralarda kemiklerin bulunduğunu hatırlatan Bülbül, Dersim’de halkın kutsal saydığı bölgelere yönelik saldırıların sürdüğünü söyledi. Önlerinde anayasa süreci ve üç seçim olduğunu belirten Bülbül, solcuların, Alevilerin, Kürtlerin, sosyalistlerin ve sosyal demokratların bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Bülbül’ün konuşması sık sık “Tayyip istifa” sloganlarıyla kesildi. Bülbül sözlerini “Madımak şehitlerini her yerde yaşatana kadar, Pir Sultan anıtını Sivas Meydanı’na dikene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek sonlandırdı.

“KATLİAMLARI KINAMAK İÇİN ALEVİ OLMAK GEREKMEZ”

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, “Başbakan’ın yüreğindeki pislik diline vuruyor engelleyemiyoruz. Katliamları kınamak için Alevi olmaya gerek yok, insan olmak yeterlidir” dedi. Taksim’de başlayan direnişi selamlayan Özel, hükümetin yeniden bir Alevi açılımı başlattığını ancak Alevilerin hükümetle bir pazarlık içinde olmadığını olmayacağını ifade etti. Özel, 3. Köprü ile ilgili Taksim Dayanışması ile birlikte çalışmalar yapacaklarını söyledi. Özel’in konuşmasının ardından on binlerce kişi  ”Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıldı.

“ÖRGÜTLENMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, “Yeni katliamlar yaşamamak için örgütlenmekten başka çaremiz yok. Örgütlenmeden önce Madımak’a gelemiyorduk. Birlik olduk, devrimcilerle yan yana geldik ve on binlerle buraya anmaya geliyoruz” dedi.  Öker de Gezi direnişini selamladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu söz aldı. Feyzioğlu “TBB olarak sizlere söz veriyoruz bu davada sizinle beraber mücadele vereceğiz. Faşizme karşı omuz omuza vereceğiz” dedi.

Sivas Katliamı davasının avukatlarından Şenal Sarıhan, müzenin adı katliam müzesi olmadan o müzeye girmeyeceklerini belirterek şunları söyledi: “O gün 15 bin cani Madımak’ın önündeydi. Bugün sizleri didik didik arayan polisler, savcılar o gün 15 bin cani Madımak’a girerken neredeydiler?  Bir devlet yurttaşını nasıl korumaz? Bu davada katiller hep korundu, yargı önüne çıkarılmadılar.  Biz bu davayı 20 yıldır bırakmadık bırakmayacağız!”

“ADALET İÇİN BURADAYIZ”

Sivas’ta hayatını kaybedenlerin yakınları yaptıkları konuşmalarda “Adalet için buradayız” dedi ve buraya gelenlerin Roboski’nin, Reyhanlı’nın, Gezi’de gözlerini yitirenlerin, canlarını yitirenlerin hesabını sorduğunu söyledi. Konuşmaların ardından miting sona erdi. (Hürriyet, Sendika.org)