Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde 33’ü aydın olmak üzere 35 kişinin katledilmesinin 20. yılına sayılı günler kalırken buna ilişkin süren son davada da zamanaşımı tehlikesi ortaya çıktı. Davanın görüldüğü Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, firari sanıklardan Murat Karataş’ın iadesiyle ilgili Adalet Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, zamanaşımının 26 Aralık 2014’te dolacağını bildirdi.

5 AY GEÇTİ, GÖRÜNTÜLER BİLİRKİŞİYE GÖNDERİLMEDİ

Öte yandan TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, şubatta olaya ilişkin yeni görüntüleri içeren CD’yi mahkemeye göndermişti. Mahkeme, aradan 5 ay geçmesine karşın görüntüleri bilirkişi incelemesi için Emniyet’e göndermedi. Katliama ilişkin süren son davanın görülmesine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

MAHKEME BAZI YAZIŞMALAR YAPMIŞ

Dava öncesinde mahkemenin bazı yazışmalar yaptığı açığa çıktı. Buna göre, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, firari sanıklardan Murat Karataş’ın iadesine ilişkin Ankara Başsavcılığı’na bir yazı gönderdi. Yazıda, Belçika yasalarına göre Murat Karataş’a yönelik suçlamanın zamanaşımı süresinin 1 Temmuz 2008’de dolduğu anımsatılarak 2 Temmuz 1993 ile 1 Temmuz 2008 arasında adli makamlarca zamanaşımını kesen yeni bir karar, ev araması gibi unsurların olup olmadığı mahkemeden soruldu. Mahkeme zamanaşımını kesen yeni bir işlem yapılmadığını ifade ederken zamanaşımının 26 Aralık 2014’te dolacağını bildirdi. Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir dünkü duruşmada davanın firari sanıkları Murat Songur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın henüz yakalanamadığını bildirdi.

Söz alan avukat Şenal Sarıhan, Interpol’e iade ile ilgili gönderilecek dosyaya iddianamelerin ve mahkeme kararlarının eklenmesinin daha sağlıklı sonuç vereceğini söyledi. Sanıkların sadece ailelerinin oturduğu evlerde arandığını söyleyen Sarıhan, “Aramalar tüm Türkiye’de yapılmalı” dedi.

29 KASIM'A ERTELENDİ

Duruşmanın sonunda mahkeme, sanıklar hakkında “kırmızı bülten” bulunup bulunmadığının ve Türkiye genelinde aranıp aranmadıklarının sorulmasına karar verirken TBMM’den gelen Sivas olayları görüntülerinin bilirkişi incelemesi için Ankara Emniyeti’ne gönderilmesine hükmetti. Dava, 29 Kasım’a ertelendi. (Cumhuriyet)