2 Temmuz 1993’te Sivas’ta gerçekleşen ve 35 kişinin can verdiği katliamın 23’üncü yılında binlerce kişi diyerek Madımak Oteli’ne yürüdü, faillerin yargılanmasını istedi.

Kürt kentlerine yönelik saldırılara ve batıda yaşanan bombalı terör eylemlerine dikkat çekilerek, 23 yıl önce insanların ölümüne neden olan politikaların bugün AKP eliyle sürdürüldüğü vurgulandı.

Yürüyüş kortejinin en önünde katledilen canların fotoğraflarını taşıyan yakınları yürürken, sık sık “Katil AKP hesap verecek”, “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Sivas’ı yakanlar Cizre’yi de yaktı” sloganları atıldı.

Anma etkinliklerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki 18 milletvekilinden oluşan heyet katıldı. HDP'den ise İzmir Milletvekili Müslüm Doğan önderliğinde 4 milletvekili anma programına katıldı.

Milletvekilleri de eski otel binası önüne gelerek buraya bırakılan yanık bağlamanın üzerine karanfil bıraktı.

‘İNSANLIĞI YAKTILAR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, eski Madımak Oteli binası önünde yaptığı açıklamada, 23 yıldan beri sönmeyen ateşi anmaya geldiklerini söyledi.

23 yıl önce buradaki otelde bulunan aydınların barışı, hoşgörüyü, kardeşliği savunduğunu belirten Ağababa, "Onları yakanlar, insanlığı yaktılar. O zihniyet hala devam ediyor. En son İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda 44 insanı katletti.

“Maalesef hükümet bütün Alevi kurumlarının talebine rağmen, ailelerin talebine rağmen burayı müze yapmıyor. Maalesef katiller ile mağdurları aynı karede resimliyor. CHP olarak Sivas'ın unutulmaması için burada yaşanmış insanlık tarihinin en büyük vahşetinin unutulmaması için ve arkasındaki gerçek güçlere hesap sorulması için mücadelemiz devam edecek. Umarız en kısa süren buranın Sivas madımak utanç müzesi olur. En kısa sürede bu gerçekleşir. Bir daha bu acılar yaşanmasın" dedi.

HDP'Lİ DOĞAN: ATEŞ HALEN YANIYOR

HDP Milletvekili Müslüm Doğan ise 23 yıldır süren bir ateşin hala yandığını belirterek, "Görüyorsunuz aslında utanç müzesinin önündeyiz. Bir türlü utanç müzesine dönüştürülemeyen müzenin önündeyiz. İnsanlar burada diri diri katledildiler ve devletin kolluk kuvvetlerinin gözü önünde 8 saat maalesef yakılarak öldürüldüler.

“23 yıldır adalet arıyoruz. 23 yıldır 15 kişinin hala kaçak olduğunu biliyoruz. İkametgah adresleri belli olmasına rağmen devlet iade işlemlerinde bir katliam sanığı olarak onları talep etmiyor. Bu dava sonuçlanmadığı sürece burada vicdanlar aklanmayacaktır. Vicdanımızda hala büyük bir sorun olarak kalıyor. Bu sorunun geniş bir şekilde araştırılıp gerçek nedenleri ortaya çıkarılmadığı sürece bu katliamlar sürecektir." dedi.

UTANÇ MÜZESİ

Otelin bulunduğu sokak girişindeki kortej otobüsünden katılımcı sivil toplum örgütleri konuşmalar yaptı.

Etkinlikte konuşan Pir Sultan Abdal Anadolu Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Avrupa Alevi Koordinasyonu Başkanı Hüseyin Mat, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Kültür Derneği Başkanı Doğan Demir, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve olayda ölenlerin aileleri adına Huriye ve Yeşim Özkan'ın kardeşi Hüseyin Özkan birer konuşma yaptı.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, "Buraya gelirken, oraya gitmeyin can güvenliğiniz yoktur dediler. Ama biz ısrarla inatla burada olmaya devam edeceğiz. Biz her gün burada diri diri yakılan canlarımızı anmak için bir kişi de olsak 10 kişide olsak koşa koşa buraya geleceğiz. Asla ama asla kimse bizi yolumuzdan vazgeçiremez. Çorum'a da gideceğiz, Hacı Bektaş'a da gideceğiz. Gezi'de katledilenleri de anacağız. Biz yıllardır deresi yüzülerek, idam edilerek her türlü mücadeleden geçerek bu noktaya gelmiş bir toplumumuz. Asla ve asla taviz vermeyiz" ifadelerini kullandı.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise "Ülkemiz katliamlar ülkesi. Sivas'tan Maraş'tan Çorum'dan Dersim'e kadar bu katliamların failleri ve yürütücüleri aynıdır. Aynı sistem aynı zihniyettir.

Bizim için failler de bellidir, katillerde bellidir. 93 yılında buradaki canlarımızı yakarak katledenler, bugün Türkiye'de katliam yapan IŞID zihniyeti ile aynıdır" dedi.

Diğer konuşmacılar da Sivas'ın ışığının hiç bir zaman sönmeyeceğine dikkat çekti.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ise birlik ve beraberlik mesajları vererek, "Zaman birlikte hareket etme zamanıdır. Türkiye'yi karanlıktan çıkarma zamanıdır. Haramilerin çarkına çomak sokma zamanıdır. Bunu ancak bizler başarırız. Sokakları bize yok sayanlar, bizim bir araya gelmemizi istemiyorlar. Bir araya gelmemizden koruyorlar çünkü saltanatları yıkılacak'' diye konuştu.

Katılımcılar 2 Temmuz'un acısını ilk günkü gibi yaşadıklarını belirterek, Madımak utanç müzesi olana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Etkinlikler son olarak ise olayda yaşamını yitirenler anısına semah dönülmesiyle son buldu.

SİVAS'A 3 BİN POLİSLE ABLUKA

Her yıl olduğu gibi bu yılda anma öncesi Sivas ablukaya alındı. Anma etkinliği kapsamında, grupların yürüyüşün yapılacağı güzergahın başlangıcı olan Seyrantepe, Fidanlık, Yeditepe, Mehmet Akif Ersoy, Hikmet Boran, Mevlana ve Atatürk Caddeleri ile Seyrantepe Kavşağı, Afyon Sokak, Bankalar Caddesi, Ali Ağa Cami Sokak, Orduevi önü, Bekir Sami Kunduk Caddesi ve bu sokaklara açılan yollar trafiğe kapatıldı.

Güzergah üzerindeki geçiş noktaları ile otel yakınlarında ise çevre illerden gelen takviye birliklerle birlikte yaklaşık 3 bin polis görevlendirildi.

ŞEHİR GİRİŞİNDE ARAMA

Anma etkinlikleri için kente özel araç ve otobüsler ile diğer şehirlerden gelen katılımcılar, şehir merkezi girişlerinde oluşturulan polis kontrol noktalarında durduruldu. Araçlarda aramalar yapılırken, kişilerin de kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra kente girmelerine izin verildi.