Davanın 7 firari sanığı hakkındaki suçlamanın, 15 yıl geçmesi nedeniyle düşürülmesi yönündeki talep mahkeme heyetince reddedildi. Dava 13 Mart 2012'ye erteledi.

 

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bir önceki duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, firari sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu’nun üzerlerine atılı eylemlerinin ‘Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüse iştirak’ suçu olduğunu belirterek, bu suça ilişkin olağanüstü zamanaşımı süresinin yasalar uyarınca 15 yıl olduğunu ifade etmişti.

 

Sivas’ta, Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanığın yargılandığı davanın duruşması bir kez daha ertelendi.

 

Müşteki avukatları, öldüğü kamuoyuna yansıyan kişinin sanık Cafer Erçakmak olup olmadığı konusunda yeniden DNA testi yapılmasını istedi.

 

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya müşteki avukatları katıldı.

 

Müşteki avukatlarından Şenal Sarıhan, duruşmada söz alarak, bir süre önce öldüğü kamuoyuna yansıyan sanık Cafer Erçakmak ile ilgili Adli Tıp Kurumu raporunun dosyaya ulaştığını belirtti.

 

Rapora göre, defnedilen kişinin Erçakmak olup olmadığı konusunda, Erçakmak’ın oğlu Ergün Erçakmak ile eşi Nuran Erçakmak’tan alınan kan ve doku örneklerinin DNA testlerinin yapıldığını anlatan Sarıhan, "Bir kişinin eşiyle DNA bağı olmaz. Bu durumda karar verilirse, dosya üzerindeki kuşku devam edecektir. Bu sebeple Cafer Erçakmak’ın birinci derecede yakınlarıyla, annesi veya kardeşleriyle DNA’sı karşılaştırılsın" dedi.

 

Sarıhan, sanıklardan Yılmaz Bağ ile ilgili de ölüm haberinin geldiğini, bu konunun da 22 Şubat 2011’de duruşma tutanağına girdiğini ifade etti.

 

Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, DNA konusunda ek rapor alınıp alınmaması ve Yılmaz Bağ ile ilgili yeniden mütalaa verilip verilmemesi konusunda değerlendirme yapmak üzere dosyanın kendisine tevdi edilmesini istedi.

 

Mahkeme, dosyanın, Cumhuriyet Savcısı Yüksel’in talebi doğrultusunda kendisine tevdi edilmesine karar vererek, duruşmayı 13 Mart 2012’ye erteledi.

 

Duruşmayı bazı milletvekilleriyle Alevi örgütlerinin temsilcilerinin de arasında bulunduğu çok sayıda kişi izledi.

 

ADIM ADIM SİVAS DAVASI

2 Temmuz 1993

Pir Sultan Abdal şenliklerine katılmak üzere Sivas'a giden ve Madımak Oteli'nde kalan 37 aydın, sanatçı ve görevli dışarıda etraflarını saran ve oteli taşlayıp, yakan ve sloganlar atan kalabalık tarafından yakılarak veya dumandan boğularak katledildi.

1994

21 Ekim 1993'te başlayan davada 26 Aralık 1994'te karar verildi. 85 sanığa 2 ile 15 yıl arasında hapis cezaları verildi.

1997

Müdahil avukatlar, kararı temyize götürdü. Yargıtay bozdu. Yargılama yeniden başladı. 28 Kasım 1997'de açıklanan kararda, 33 sanık idam, 14 sanık değişik hapis cezaları aldı.

1998

Yargıtay 24 Aralık 1998'de 33 idamı usulden bozdu. 16 Haziran 2000'de 33 sanık yeniden idam cezasına çarptırıldı. 2002'de idam kalktığı için cezalar müebbete çevrildi.

1999

Geçen bu zaman zarfı içerisinde sanık sayısı tahliyelerle 33'e düştü. Olayın kilit ismi olarak nitelendirilen, dönemin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak ile 8 sanık firar etti.

10 Temmuz 2011

10 Temmuz 2011'de en önemli sanıklardan Cafer Erçakmak'ın Sivas'ta kalp krizinden öldüğü açıklandı. Erçakmak'ın 18 yıldır Sivas'ta yaşadığı ortaya çıktı.

6 Ekim 2011

Firari Vahit Kaynar Almanya'dan Polonya'ya geçerken yakalandı. Kefaletle serbest bırakıldı. İade dosyası bir ayda ancak gönderilebildi.

6 Aralık 2011

Sanık avukatları, firari sanıklara dair suçlamaların zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle mahkemeye başvuru yaptı. Bugünkü davada mahkeme bu yönde karar verseydi 18 yıllık dava bitecekti.