İstanbul Şişli'de HDK'nin çağrısı üzerine düzenlenen ve farklı siyasi grupların da katıldığı eyleme polis saldırdı.

HDP milletvekillerine yönelik operasyonları protesto eden yurttaşlar, Şişli Camii önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasının ardından Cumhuriyet Gazetesi'ne yürümek isteyen gruba, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

Şişli Camii önünde toplanan kitle "Tüm darbelere karşı demokratik direniş", "Eş başkanıma dokunma" pankartı açtı.  "Faşizme teslim  olmayacağız", "Vekilin irademdir irademe dokunma", "Demokratik siyasete özgürlük", "Son sözü direnenler söyler" dövizleri açılan eylemde sık sık "HDP umuttur umut dimdik ayakta", "Direne direne  kazanacağız", "İstanbul uyuma partine sahip çık", "HDP halktır halk burada",  "Hırsız katil AKP" sloganları attı.

‘BAĞIMSIZ MAHKEME KARARI BULUNMAMAKTADIR’

Burada konuşan İstanbul İl Eş Başkanı Doğan Erbaş’ın açıklaması şöyle: "4 Kasım günü Türkiye bir kaosa uyandı Eş başkanlarımız ve birçok vekil arkadaşımız verilen mahkeme kararları sonucu tutuklanarak cezaevine konuldu. Ortak bir savunma ile 'Sizin Kararınızı tanımıyoruz. Sizin mahkemeleri tanımıyoruz" dediler. Bugünün Türkiye’sinde bağımsız bir mahkeme kararı bulunmamaktadır. Hiçbir dönem bu kadar ağır baskı yaşamadık.

“Vekillerimiz, "6 milyon halka hesap vereceğiz. Biz yargı kararları tanımıyoruz karar siyasidir. Verilen karar aynı zamanda barışa ortak yaşama vurulan bir darbedir. AKP bir taraftan meydanları kuşatıyor en küçük demokratik talepte müdahale ediyor. Diyarbakır'da bir patlama yaşandı. 'PKK yaptı' dediler. Ortada eş başkanlarımızın tutuklanmasının tepkilerini azaltmak için büyük bir oyun var. Kamuoyu tepkisini başka yere çekmeye çalıştılar. Her yerde olduğu bu karara sesiz kalmayacağız . 'Bize bunlara alıştık' diyenlere inat meşru tepkimizi alanlarda göstereceğiz. Gün direnişin günüdür. HDP'yi zayıflatmanız mümkün değildir. HDP, Türkiye halkların umudu olmaya devam edecektir"

‘MÜCADLEMEİZ SÜRECEKTİR’

Eski HDP Milletvekili Sezai Temelli, "Eş başkanlarımızın selamını, direnişini, mücadelesini getirdim. Mücadelemiz sürecektir. Biz tutuklayabilirsiniz. Demokratik siyaset mücadelemiz ve barış mücadelemiz devam edecek. Bizimki Türkiye'ye barış getirme mücadelesidir. Tek adam diktatörlüğüne karşı mücadele edeceğiz." İfadelerini kullandı.

YAPILAN FİİLİ DARBEDİR’

Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"AKP rejimi tek adam diktasında giden yolda 4 Kasım tarifi ile birlikte önemli bir mesafe kat etmiş, çok sayıda HDP milletvekilinin evlerine yapılan polis baskını ve sonrasında HDP eş başkanları Figen Yüksedağ ve Selahattin Demirtaş'ın tutuklanması ile birlikte artık yeni bir dönemin kapısı aralanmıştır. Yapılan fiili bir darbedir. Ve darbeye karşı direnmek meşrudur, haktır. Eşitliğin, özgürlüğün, laikliğin, barışın ve kardeşliğin ülkesini hep birlikte kuracağız. Baskılar, gözaltılar bizleri teslim alamayacak. Bizler bu ülkenin ilericileri, yurtsever, devrimci, sosyalist kurumları olarak bu saldılar karşısında HDP'yi yalnız bırakmayacağız."

Eylemin ardından Cumhuriyet gazetesine desteğe gelmek isteyenlere de polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi kullanarak saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.