İHD, 1 Mayıs olaylarını protesto etmek için Taksim Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi.

"1 Mayıs yasaklanamaz, devlet terörüne son", "Devlet yaparsa katliam yapar" pankartları ve ağır yaralanan Dilan Alp ve Serdal Gül'ün fotoğraflarının taşındığı eyleme, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Sosyalist Yeniden Kuruluş Parti, Türkiye Gerçeği, HDK ve Hey Tekstil işçileri katıldı.

İHD Şube Başkanı Ümit Efe, 1 Mayıs'la özdeşleşen Taksim'in emekçilere yasaklandığını hatırlatarak, dünkü polis şiddetinde onlarca insanın yaralandığını söyledi.

Yaralıların durumu hakkında bilgi veren Efe, Dilan Alp, Serdal Gül, Zafer Yolcu, Fehmi Oran Meşe ve İbrahim Akal'ın başlarına isabet eden gaz mermileri, Meral Dönmez'in ise başına aldığı darp sonucu yaralandığını ve hayati tehlikeleri bulunduğunu söyledi. Efe, ayrıca İbrahim Akal'ın gözünün birini kaybettiğini belirtti.

GÖZALTINDAKİLER DE KÖTÜ MUAMELE

Efe, "Polis kendilerine verilen talimat üzerine sınırsızca ve hedef gözeterek, kapalı alanlara, göstericilerin başları hizasına gaz bombaları fırlatmıştır" diye konuştu.

Efe, gözaltına alınanlara da kötü muamele yapıldığını, Emniyet Müdürlüğü önünde otobüsler içinde bazılarının ters kelepçeli olarak 12 saat bekletildiğini, tuvalet, su, yiyecek ihtiyaçlarının karşılanmadığını söyledi. Efe, ekledi:

"Bu açık bir işkencedir. Bu işkencenin sorumlusu durumdan bizzat haberdar edildiği halde müdahale etmeyen Vali ve gerekli hukuksal işlemleri gerçekleştirmeyen nöbetçi savcıdır."

Efe, "Ben iktidarım, muktedirim, sahibim, her şey benim" anlayışına karşı hakların mücadele ile alınabileceğini söyledi.

"KÜRT MESELESİ EMEK MESELESİNDEN BAĞIMSIZ DEĞİLDİR"

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise Taksim Meydanı'nın emekçilerin hafızasında çok önemli bir yer olduğunu vurgulayarak, kimsenin burada 1 Mayıs'ın kutlanmasını engelleyemeyeceğini söyledi.

Önder, "Bazı muhalifler ve iktidar yanlıları dün yaşananların barış sürecinden bağımsız olduğunu söylemeye çalıştı. Kürt meselesi emek meselesinden bağımsız değildir, bunu herkes böyle bilsin" dedi.

Başından yaralananlar için 'merdivenden düştü' denildiğini hatırlatan Önder, "Bunu geçmişte de yaptılar 'kafasını duvarlara vurarak intihar etti' dedikleri gibi," dedi.

Önder, "yayalaştırma projesine" dikkat çekerek, "Gezi Parkına sahip çıksaydık Taksim Meydanı'nda çalışma olmayacaktı" dedi.

DİSK'E 'DOSTÇA' BİR ELEŞTİRİ

DİSK'e dönük bir eleştirisinin olduğunu da belirten Sırrı Süreyya Önder, “Madem ki bu meydanda ısrar ettiniz ve bu sizin tabanınızın dileğiydi. Devletin nasıl davranacağını da biliyordunuz. O zaman genel merkeze kapanıp meseleyi tatil etmeyecektiniz. Edecektiyseniz burada ısrar etmeyecektiniz. Bunu da yoldaşça, dostça bir eleştiri olarak DİSK'e yönlendirmek istiyorum" dedi. (ETHA, Haber Türk - Fotoğraf: Bianet)