Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 28 Eylül Perşembe gece saatlerinde çocuk koğuşunda başladığı iddia edilen isyanın ardından çıkan yangının nedeni belli oldu.

Konuyla ilgili incelemelerde bulunan avukat Rojhat Dilsiz, olayın sıradan bir yangın olmadığını, çocukların salgın hastalığına yakalandıkları iddiasıyla karantina için 3 gün boyunca hücrede kaldıklarını söyledi.

Şırnak T Tipi Cezaevi’nde geçen hafta çıkan yangında Cegerxwin Akdeniz hayatını kaybetmiş 1 kişi de ağır yaralanmıştı. 

16 yaşındaki Seyit Rıza Şaran ise, tedavi gördüğü Şırnak Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Şırnak hapishanesinde incelemelerde bulunan avukat Rojhat Dilsiz konuyla ilgili olarak Duvar’dan Hacı Bişkin’e açıklamalarda bulundu.

Avukat Dilsiz, olayın basit ve sıradan bir yangın olmadığını belirtti. Hapishanedeki kötü koşullar nedeniyle uyuz salgını başladığını söyleyen Dilsiz, bu nedenle iki çocuğun hücreye alındığını kaydetti.

ŞIRNAK CEZAEVİ’NDE AÇLIK GREVİ BAŞLADI

İnceleme yapmak için gittiğini anlatan Dilsiz, olayı yaşayan bazı çocuklarla görüştüğünü aktardı. Yaşananın sıradan bir yangın olmadığını dile getiren Dilsiz, şunları söyledi:

“Çocuk koğuşunda kötü koşullar nedeniyle uyuz salgını baş göstermiş. Çocuklardan ikisi de bu salgın nedeniyle hastalanmış. Çocuklardan ikisi bu salgın nedeniyle yeni tutuklananların ilk önce kaldığı hücre tipi koğuşa tedavi edilmek üzere bir nevi karantinaya alınıyor. Burada uzun süre kalmalarına rağmen herhangi bir şekilde revire veyahut kendi koğuşlarına alınmıyorlar.

Çocuklar ısrarla görevlilere buradan çıkmak istediklerini söylemelerine rağmen çıkarılmıyorlar ve tedavi de edilmiyorlar. En son olay akşamı ranzaları kapıya dayayıp buna tepki olarak odayı ve kendilerini yakıyorlar. 16 yaşındaki çocuk hayatını kaybederken diğeri de ağır yaralı iken kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Çocuk koğuşundaki şartların değiştirilmemesi, sağlık sorunlarının devam etmesinden dolayı koğuşlarda kalan diğer tutuklu ve hükümlüler bu uygulamalara tepki olarak açlık grevine başladı. Cezaevi koşulları özellikle son dönem tutuklamalarla beraber korkunç boyutlara ulaşmış.

Özellikle çocuklar için bu durum daha çekilmez bir hale gelmiş ve daha vahim olayları da ileriki dönemlerde maalesef duyabiliriz. Şırnak Cezaevi’nde gördüklerimi raporlaştırıp gerekli hukuki mercilere göndereceğim.”

NE OLMUŞTU?

Şırnak T Tipi Cezaevi’nde 28 Eylül akşamı çıkan yangında 17 yaşındaki Cegerxwin Akdeniz hayatını kaybetmiş, 16 yaşındaki tutuklu Seyit Rıza Şaran ağır yaralı olarak Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

Hastaneye kaldırılan Şaran, 5 gün sonra hastanede hayatını kaybetti. Yetkilileri hapishanedeki yangının elektrik kontağından çıktığını açıklamıştı.