Dün birçok ilde KCK operasyonları kapsamında gözaltına alınan isimlerden biri fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer'di. Müsvedde kağıtlarını karıştıran polislere "kitap haftaya basılacak" diyen Özer "Biz basılmamış kitap taslaklarını almıyoruz, başımıza bela oluyor" yanıtını aldı.

 

Serhat KORKMAZ / Bianet

 

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonları kapsamında dün gözaltına alınanlar arasında fotoğraf sanatçısı ve şair Mehmet Özer de bulunuyor.

 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, yaptığı açıklamada müvekkili Özer'in evinde yapılan aramayı şu sözlerle anlattı: "Huzur içerisinde evinde usul ve hukuk dışı bir arama yapılırken hepimizin hafızası olan yüzbinlerce fotoğraf, slayt devletin arşivinin derinliklerine gitmek üzere kopyalanırken o saksılarıyla ilgilendi, çiçeklerine baktı, suladı. Evinde yapılan hiçbir hukuk dışı işlemle, tutanaklarla ilgilenmedi. 'Hazırsanız çıkalım' dedi".

 

Kozağaçlı bu açıklamayı Ankara'da dün akşamüzeri demokratik kitle örgütlerinin düzenlediği basın açıklamasında yaptı.

 

Saat 18.30'da düzenlenen basın açıklamasını örgütler adına okuyan şair Ahmet Telli, egemenlerin herkesi korkutup sindirerek "zulme" alıştırmak istediğini belirtti. " 'Paranoid şizofren' özellikleriyle, bir çılgınlığın 'kâbusunu' andıran fütursuzluk, ona 'evet' demeyen, teslim olmayan herkesi 'terör örgütüne yardım ve destekten' içeriye alıyor" diyen Telli, sıranın Ankara'nın muhalif en gür sesi Mehmet Özer'e geldiğini söyledi.

 

Selçuk Kozağaçlı ise İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğinin bir soruşturması kapsamında Özer'in İstanbul'a götürüldüğünü ve 24 saat avukat görüş kısıtı olduğunu söyledi.

"KİTAP TASLAKLARI BAŞIMIZA BELA OLUYOR" DEDİLER

bianet'e konuşan Mehmet Özer'in kızı Çınar Livane Özer ise kimsenin fotoğraf çekmekle, resim yapmakla 'terör örgütü propagandası' yapamayacağını söyledi.

 

Özer "Babamın ölüm oruçları ve Sivas katliamı ile ilgili çektiği önemli olayların fotoğraflarını aldılar. Haftaya basılacak olan kitabına baktılar. Babam 'kitap haftaya basılacak' dedi. Onlarda 'biz basılmamış kitap taslaklarını almıyoruz, başımıza bela oluyor' dediler" dedi.

 

Evlerindeki aramada polislerin çok kibar olduğunu ama bu kibarlığın onların niyet ve tavırlarını değiştiremeyeceğini ifade eden Özer "Bundan 20 yıl evvel Nazım'ın şiirleri, kitapları yasaktı ama bu memleket bu devlet erkânı 20 yıl sonra Nazım'ın şiirlerini kürsüde söyledi. Bundan bir 20 yıl sonra da bu ettiklerinin cezalarını ödeyeceklerdir diye düşünüyorum" diye konuştu.

 

Yazar Temel Demirer ise artık muhalif herkesin nefes alıyor diye içeriye alınacağını söyledi. Demirer "Bu bir çılgınlık halidir. İktidar çıldırmıştır ve Ankara'nın muhalif sesi Mehmet Özer'i gözaltına alarak Ankara'daki muhalif kesimlere gözdağı vermek istiyor" dedi. (Bianet)