Çağdaş Kaplan / DİHA

Kocaeli'de yaşadığı evi bir Kobanêli aileye bırakarak önce sınır hattındaki direnişine katılıp sınırın "Rıfat Amca"sı olan, ardından geçtiği Kobanê'de, YPG'de yer alıp direnişin "Karker Heval"i olan 60 yaşındaki Arnavut devrimci Rıfat Horoz, DAİŞ'in (IŞİD) Kobanê'ye yaptığı saldırıda yaşamını yitirdi. Şimdi onun anısı, sınırın her iki yakasında kendi elleriyle inşa ettiği eserleriyle yaşayacak.

Yolu Kobanê ile dayanışmak için Suruç-Kobanê sınır hattında düşen herkesin tanıdığıydı o. Ya bir tartışmada yanındakilere hararetle bir şeyler anlatırken görürdünüz onu yada elinde inşaat malzemeleri direniş tarihine bir anı bırakmak için yapmayı planladığı projelerle ilgili çalışırken. Direnişin 4 mevsiminde, ilerleyen yaşına rağmen ne soğuya ne sıcağa aldırmadan çalıştı. Belki coğrafyanın yabancısıydı ama direniş nöbetinin tutulduğu Mısaynter köyünün yerlilerinden bir farkı yoktu artık. Zaten bir daha dönmemek üzere gelmişti sınıra. O, sınır hattındakilerin "Rıfat Amca" olarak bildiği, Kobanê özgürleştikten savaş müzesi yapma düşüncesiyle geçtiği kentte ise YPG'ye katılarak direnişin "Karker Heval"i olan 60 yaşındaki Arnavut devrimci Rıfat Horoz'du.

DAİŞ çetelerinin 25 Haziran sabahı Kobanê'ye yaptığı saldırıda yaşamını yitiren Horoz, şimdi sınırın her iki tarafında inşa ettiği Arin Mirxan Kütüphanesi, Kader Ortakaya Direniş Müzesi ve Kobanê'de inşasına başladığı savaş müzesi ile yaşayacak.

DİRENİŞLE BİRLİKTE KÜRDİSTAN'IN YOLUNU TUTTU

Aslen Sinoplu olan Rıfat Horoz'un Kürdistan'daki hikayesi, DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye karşı başlattığı işgal saldırıları ile başladı. DAİŞ çetelerinin saldırılarının ardından Kobanêlilerin, Kuzey Kürdistan ve Türkiye metropollerine zorunlu göçü sırasında Kocaeli'de yaşadığı evi bir Kobanêli aileye bırakan ve aynı şekilde mal varlığını da satarak elde ettiği geliri destek kampanyalarına bağışlayan 60 yaşındaki Horoz, insanlık direnişinde yerini almak için yüzünü Rojava Kürdistan'ına çevirdi.

Önce Kobanê'ye geçmeye çalıştı ama başaramayınca, sınır hattında direniş nöbetinin tutulduğu Suruç'un Mısaynter köyüne gelerek direnişin bir parçası oldu.

KOMÜN YAŞAMA KATILDI İNŞA ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Köye geldiği ilk günden itibaren direniş köylerinde inşa edilen komün yaşamın sıkı bir bileşeni olan Horoz, ilerleyen yaşına rağmen gece gündüz çetelerin sınır hattındaki hareketliliğine karşı nöbet tuttu.

Bir daha dönmemek için geldiği sınır hattında 21 Ekim'de DİHA'ya verdiği röportajda, Horoz hikayesini şu ifadelerle anlatıyordu: "Herkesin buraya gelmesi ve bu yaşama direnişe katılmalıdır. Kobanê halkıyla birlikte olmalarını istiyorum. Burada bir direniş alanı var burada öğrenilecek çok şey var. Kürt halkından öğreneceğimiz çok şey var. Faşist devletin yaptığı yalanlarla beyinleri yıkanmış yurttaşlar, gerçekleri görmek istiyorlarsa gelip Kürdistan'da kendileri bilakis görebilmelidir."

'İNSANLIĞA KARŞI SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRMELİYİZ'

Sınır hattında gelenlerle ilgilenen, aynı zamanda köy komününde düzenlenen eğitim çalışmalarında, halk kürsülerinde tartışmaların içinde yer alan Horoz, zaman ilerleyince "direnişe somut bir ürün de katma gerek" diyerek köyde inşa çalışmalarına da başladı. Önce, kendisi ile birlikte aynı dönemde sınır direnişinde olan ve Kobanê'ye geçerken askerler tarafından katledilen Kader Ortakaya'nın anısını yaşatmak için kolları sıvadı Rıfat Amca.

Köydeki tarihi kümbet evlerin tahrip olmuş hali dikkatini çeken Horoz, ilk olarak kümbet evleri orijinalliğini de bozmayacak şekilde saman ve çamurdan yaptığı harçlarla onarmaya başladı. Onarımı bitirdikten sonra da başlattığı kitap kampanyası ile hazırlıklarını tamamlayan Horoz, hem sınırda asker tarafından katledilen Kader Ortakaya'nın anısının hem de Kobanê direnişinde yaşamını yitirenlerin anılarını yaşatmak için kurmayı planladığı müze ve kütüphaneyi onardığı kümbet evlerde inşa etti. Kobanê direnişinin 100'üncü gününde artık sınır hattının Rıfat Amcası'nın emekçi ve yetenekli elleriyle inşa ettiği Kader Ortakaya Kütüphanesi ve Arin Mirxan direniş müzesi oluşmuştu.

'İNSANLIĞA KARŞI SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRMELİYİZ' DEMİŞTİ

Rıfat Amca, inşa ettiği eserlere ilişkin ise şunları söylüyordu: "Kobanê'de tarihi direniş yaşanırken biz de Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın geliştirmiş olduğu paradigmaya uygun ekolojik ve komünal bir yaşam yaratmanın tam da zamanı olduğunu tartıştık. Bu tartışmaları nasıl pratiğe dönüştürürüz tartışmasını yürütürken, bu köyde bizimle nöbet tutan Kader Ortakaya arkadaşımız askerlerce katledildi. Biz de derin biz bırakan yoldaşlarımızdan bir diğeri ise Arin Mirkan'ın şahadetiydi. Onardığımız kümbet evin içinde açtığımız Arin Mirkan Kobanê Şehitler Müzesi ile Kobanê'deki tarihi mücadeleyi anlatmayı amaçlıyoruz. Kobanê'ye düşen şarapnel parçaları, orada sıkılan mermilerin boş kovanları, sınır hattında atılan gaz bombaları gibi oradaki savaşı ve sınır hattındaki direnişi hissettirecek ve anlatacak materyaller olacak müzede. Kobanê'nin hemen karşısında bulunan bu köyde insanlığa karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Bu savaşı, direnişi, tarihi ve dramı, kahramanca şahadete ulaşan ve katledilen yoldaşlarımızın şahsında anlatma gereğini hissettik."

GİTMEK İSTEDİĞİ KOBANÊ'YE EN SONUNDA ULAŞIP 'KARKER HEVAL' OLDU

Başarıyla altından kalktığı bu sorumluluğun ardından Rıfat Amca bu kez de DAİŞ çetecilerinin Kobanê'ye, demokratik paradigmasına saldırılarına karşı Rojava kantonlarının bir benzerini de Suruç'ta yaşama geçirmek ve savaşta yaşamını yitiren köy nüfusuna kayıtlı Zinar adlı gencin anısını yaşatmak için "Şehit Zinar Sosyal Bilimler Akademisi" projesine başladı. Projesini yürüttüğü sırada, Kobanê'nin özgürleşmesiyle birlikte projesini sınır hattındaki diğer yoldaşlarına devreden Horoz, yüzünü daha önce geçmek istediği fakat geçemediği Kobanê'ye döndü. Horoz, Kobanê'ye geçti ve YPG'ye katıldı. O artık YPG'de aldığı isimle Kobanê direnişinin "Karker Heval"i idi.

Kobanê'de de sadece bir savaşçı olarak kalmakla yetinmedi Karker Heval. Kobanê'de savaşta arda kalan havan topları, araba enkazları, roket, bomba gibi birçok savaş malzemesinin yanı sıra savaşta tahrip olmuş oyuncaktan tutalım Kobanêlilerin ev eşyalarına kadar birçok malzeme toplayan Karker, bu kez de savaş müzesinin inşası için kolları sıvadı.

Çalışmalarını sürdüren sınırın Rıfat Amcası, Kobanê'nin Karker'i Rıfat Horoz, DAİŞ çetesinin 25 Haziran sabahı Kobanê'ye yaptığı saldırıda yaşamını yitirse de hakların direniş tarihinde yarattığı değerlerle yaşıyor.