Uludere-Haftanin sınırında ordunun 10 gündür sürdürdüğü operasyonların çatışmaya dönmesi ardından dün Roboskililer ve BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız tarafından başlatılan "canlı kalkan" eylemine sabah saatlerinde askerler saldırdı.

Dün kitlenin bölgeye gitmesiyle çatışmalar sona ermişti. Halkın ısrarlı direnişi sonucu dün akşam saatlerinde askerlerin çatışma alanından geri çekilmesiyle, halk sınırın sıfır noktasında bulunan asker mevzilerine yerleşti.

Halk askerler ile gerillalarının bulunduğu belirtilen tepeler arasında geceyi eksinin altındaki soğuk havada, ateşler yakarak Roboski katliamının gerçekleştirildiği 15 No'lu sınır taşının bulunduğu noktada geçirdi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Beyaz Tepe'ye (Koxespî) gece çekilen zırhlı askeri araçların hareketliliği üzerine kitle çatışmalara neden olan "güvenlik yolu"na çıkarak burada bekleyişe geçti.

Kısa süre sonra kitleye yaklaşan zırhlı araçlardan, "Dağılın" uyarısında bulunuldu. Bunun üzerine BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve BDP Uludere Belediye Başkanı Mesut Paksoy, askerlerle görüşmek istedi. Ancak heyetin tüm diyalog uğraşları sonuçsuz kalırken, araçlardan Sarıyıldız ve basın mensuplarının üzerine hedef gözetilerek, gaz bombaları yağdırıldı.

Yapılan saldırı sırasında gaz bombası kapsüllerinin Sarıyıldız'ın kafasının hemen üzerinden geçtiği, bir basın mensubunun da dizine aldığı gaz bombasıyla hafif şekilde yaralandığı öğrenildi.

Halk, saldırıyı yuhalayarak protesto ederken, saldırı sırasında birçok kişi metrelerce yüksekteki tepeden yuvarlandı. Saldırı sırasında BDP Şırnak Milletvekili Sarıyıldız'ın danışmanı Vedat Yıldız ve Uludere Belediye Başkanı Mesut Paksoy, gaz bulutu nedeniyle fenalaşarak, tepeden uzaklaşmaya çalıştıkları sırada metrelerce yükseklikteki karlı tepeden yuvarlandı. Yıldız ve Paksoy'un yanı sıra Emine Ürek ve ismi öğrenilemeyen çok sayıda kişi gaz bombası nedeniyle baygınlık geçirdi.

“BARIŞ İÇİN BEDENİNİ SİPER EDEN KİTLEYE SALDIRI”

BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, yaptığı açıklamada askerlerin saldırısına tepki gösterdi. Askerlerin hedef gözeterek kitleye saldırdığını belirten Sarıyıldız, toplumsal barış için bedenini siper eden kitleye yapılan saldırının barışa vurulmuş büyük bir darbe olduğunu vurguladı.

Diyalog kurmak istediklerini de vurgulayan Sarıyıldız, “Anlaşılan o ki bunlar diyalogtan değil savaştan anlıyor. Yapılan müdahale sırasında gördük ki askerler arkadaşlarımızı şehit etmek istiyor. İşte bunların barışa olan yaklaşımı bu. Biz çatışmayı durdurmak için buraya geldik ama onlar barış taleplerini bile görmezden geliyor. Bu saatten sonra burada yaşanacak en ufak bir çatışmadan ve can kayıplarından AKP Hükümeti ve Şırnak Valisi sorumludur" dedi.

Açıklamanın ardından sivil insanların hedef gözetilerek, saldırıya maruz kaldığını belirten BDP'liler, daha kitlesel bir şekilde geri geleceklerini belirterek, sınır bölgesinden ayrıldı. Halen bölgedeki vadilerde bekleyişini sürdüren yurttaşlar, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. (ANF)