Diyarbakır’ın Silvan ve Lice ilçelerinde dün gece saat 01:00 itibariyle Valilik kararıyla sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, iki ilçeyle de iletişim hala büyük ölçüde kesik.

Silvan'ı ziyaret eden HDP heyeti ilçenin içerden ve dışardan abluka altında olduğunu anlatıyor.

Lice'nin kırsal kesiminde PKK’liler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada bir asker hayatını kaybederken biri ağır üç asker yaralandı.

Yaralı askerler helikopterle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Askerlerden 2'sinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinin dış mahallelerinde de çatışmalar yaşanıyor. Altınsu mahallesine (Şapatan) isabet eden top mermileri evlerde hasara ve 3 kişinin hafif yaralanmasına yol açtı.

Şemdinli-Yüksekova karayolu PKK tarafından ulaşıma kapatılmış durumda.

HDP HEYETİ: 'SİLVAN ABLUKA ALTINDA'

Diyarbakır'dan Hatice Kamer Silvan'a giden HDP heyeti içinde yer alan Diyarbakır HDP milletvekili Ziya Pir'le görüştü.

Pir, Silvan'ın dışardan askerler, içerden özel timler tarafından kuşatıldığını söyledi, "Şehir abluka altında. İnsanlar balkonlarına dahi çıkamıyorlar, polisin ateş açtığını söylüyorlar" dedi.

Diyarbakır milletvekili Pir, "Çatışma yoğun bir şekilde devam ediyor. Bize verilen bilgilere göre sivil biri keskin nişancılar tarafından infaz edilmiş. Ölü sayısı 2, ancak toplam 4 kişinin öldürüldüğü haberleri de var. Bu teyitli bilgi değil. Kaymakam ile görüştük, bize bu olayın kendisini aştığını, Ankara ile görüşmemiz gerektiğini söyledi" diye sürdürdü.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Diyarbakır'dan Hatice Kamer'in haberine göre, Silvan'da gece saatlerinden itibaren uygulanmaya başlayan sokağa çıkma yasağı bugün de devam ediyor.

Elektrik ve telefonların kesik olduğu Silvan’da iletişim çok güç sağlanabiliyor.

Silvan’da 15 Ağustos’a "Öz Yönetim" ilan edilmişti.

İlçede yaklaşık bir haftadır Tekel, Mescit, Konak ve Selahattin mahallelerinde güvenlik güçlerine ait araçların geçişine engel olmak için hendekler kazılmış, bazı iddialara göre hendeklere mayınlı tuzaklar kurulmuştu.

PKK’nin şehirlerdeki militan gençlik örgütü Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) militanları ile güvenlik güçleri arasında birkaç gündür gece saatlerinde çatışmalar yaşandığı haberleri geliyordu.

İlçede yaşayan Ahmet Altun’un BBC Türkçe’ye verdiği bilgilere göre sabah 05:30’dan beri ilçede yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Altun, saat 6.30 sularında Azizoğlu Meydanı’nda iki büyük patlama yaşandığını belirtti.

Zırhlı bir aracın yandığını kaydeden Altun "Yangın giderek büyüyor. Uzaktan top atışı sesleri de geliyor. Çatışmaların yoğun olduğu bölgelere insanlar canlı kalkan olmak için yürüyüş yapmak istedi ancak polis gaz bombalarıyla müdahale etti" dedi.

'SİLVAN'IN 4 TARAFINDAN DUMANLAR YÜKSELİYOR'

İlçenin güneyinde ve kuzeybatısında tankların konumlandığını söyleyen ilçe sakini Altun, "Her tarafta zırhlı araçların olduğunu", "Binalardan gelen patlama seslerine bakmak isteyen insanların üzerine polisler tarafından taciz ateşi açıldığını" ifade etti ve şöyle devam etti:

"Balkonlara çıkamıyoruz. Camiden, katliam olmasın diye insanlara canlı kalkan olma çağrısı yapıldı fakat polis sert müdahale etti. Azizoğlu Meydanı’nda büyük bir yangın var. Balkona çıkıp bakmak istedim, polis balkona ateş açtı. Bugün burası Kobani gibi. Çatışma değil, burada savaş var. Silvan’ın dört tarafından dumanlar yükseliyor."

Memur olduğu için adını vermek istemeyen ve Altun ile aynı evde olan bir başka sakin, insanların çok korktuğunu söyledi ve "Su yok, elektrik yok, telefon yok. GSM operatörlerinden sadece bir tanesi çalışıyor." şeklinde konuştu.

'DIŞARIYA BİLE BAKAMIYORUZ'

Telefonla görüşebildiğimiz ve soyadını vermek istemeyen Akif adlı bir diğer ilçe sakini de durumun çok kötü olduğunu, dışarıya bile bakamadıklarını söyledi.

Geceden beri süren şiddetli patlamalar ve çatışma sesleri nedeniyle uyuyamadıklarını kaydeden ilçe sakini, "Her an bir yerden kurşun gelir korkusuyla kafamızı dışarıya çıkamıyoruz. Ne olacak bilmiyoruz, durum çok vahim" dedi.

Silvan’ın kuzeyinde yer alan dağ köylerinde de son dönemde güvenlik güçleri ve PKK’liler arasında çatışmaların yaşandığı kaydedildi.

Diyarbakır Valiliği, 17 Ağustos’ta Silvan, Lice, Kulp, Dicle ilçelerinin kırsal kesimlerinde 20 bölgeyi güvenlikli bölge ilan ettiğini duyurmuştu.

Silvan’a bağlı yaklaşık 55 köy sınırının dahil olduğu 6 mıntıka güvenlikli bölge ilan edildi.

Bu köylerin büyük bir bölümü ilçenin kuzey kesiminde yer alan dağ köyleri. Ancak ilçenin güneyi ve batısını da içine alan ova köyleri güvenlikli bölge kapsamına alınmış durumda.

LİCE'DE ÇATIŞMA: 1 ASKER HAYATINI KAYBETTİ

Diyarbakır’ın Lice ilçesiyle de iletişim kurulamıyor.

Diyarbakır Valiliği dün Lice ilçesinde de sabaha kadar sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

İlçenin kırsal kesiminde PKK’liler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada bir asker hayatını kaybederken, ikisi ağır üç asker yaralandı.

Sabah saatlerinden itibaren ilçenin kırsal kesimlerinde yeniden yangınlar başladığı yolunda haberler de geliyor.

Gazeteci Hatice Kamer, "Gelişmeleri öğrenmek için ilçede sakinleriyle telefonla iletişim kurmaya çalıştık ancak sabah 9’dan beri Lice’ye telefon ve internetle iletişim kurulamıyor" diyor.

Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) yapılan açıklamada, yangınların operasyonlara çıkan askerler tarafından çıkarıldığı iddia edildi ve “Dün gece valilik tarafından sokağa çıkma yasağı ve güvenlikli bölge ilan edilen Lice’de operasyona çıkan askerler Kocaki’den Lice’ye kadar olan ormanlık alanları ve bağ bahçeleri ateşe vererek yangın çıkardır" denildi.

Daha sonra yapılan bir açıklamada ise Lice’nin Hurik(Gömeç) köyünün güvenlik güçleri tarafından helikopter ve havan topları ile bombalandığı köydeki evlerin yandığı kaydedildi.

Bu arada ilçedeki durumu izlemek üzere aralarında HDP milletvekillerinin de olduğu bir heyet Lice'ye doğru hareket etti.

Mezopotamya Hukukçular Derneği Diyarbakır Şubesi, Silvan ve Lice’de yürürlükte olan sokağa çıkma yasağının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için idari yargıya başvuracaklarını duyurdu.

ŞEMDİNLİ'DE KÖYE TOP MERMİSİ

Bu arada Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde de dört gündür gerginlik yaşanıyor ve Şemdinli-Yüksekova karayolu 3 gündür kapalı.

BBC Türkçe'ye bilgi veren Yüksekova Haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni Erkan Çapraz, "Şemdinli girişinde hendek kazıp kimlik Kontrolü yapan YDG-H ve PKK'lilere yönelik dün akşam saatlerinde havadan operasyon başlatıldı" diyor.

Yüksekova Haber'in edindiği bilgilere göre Şemdinli'ye yönelik operasyon yürüten helikopterlere taciz ateşi açıldı.

Bir helikopterin isabet aldığı bilgisi var ancak helikopterler bir süre sonra geri döndü.

Bugün ise ilçede sabah 05.00 sıralarında tekrar şiddetli bir çatışma başladı.

Çatışmalar nedeniyle Altınsu mahallesi (Şapatan köyü) ile ilçe girişinde bulunan birçok ev boşaltıldı.

Yüksekova Haber kaynaklarına göre, Altınsu'ya isabet eden iki adet top mermisi evlerde hasara yol açtı ve üç kişi yaralandı.

Top atışları nedeniyle Şemdinli'nin çevresindeki dağlık alanlarda yangın çıktı.

İlçedeki internet ve telefon erişimi büyük ölçüde kapalı. Turkcell hatları kısmen çalışabiliyor.

Şemdinli'den BBC Türkçe'nin iletişim kurmayı başardığı bir görgü tanığının anlattıkları da Erkan Çapraz'ın verdiği bilgileri doğruluyor:

"İnsanlar şehrin girişi olan bölgede sokağa çıkamıyor.

"Sağlık ocağı ve çevresindeki evler boşaltılmış. En son halk Beşevler ve Karşıyaka mahallesini boşaltıyordu.

"Kimisi münferit bir çok kişi ilçenin Derecik beldesine doğru çekildi.

"Şemdinli-Yüksekova yolu kazılan hendeklerden dolayı ulaşıma kapalı.

"Periyodik olarak atılan obüs ve top atışlarından şehir sallanıyor.

"Benim ikamet ettiğim yer çatışmaların yaşandığı yere 3 ila 5 kilometre uzaklıkta.

"Çatışmalar daha çok dağlık ve ormanlık olan bir bölgede. Burası daha önce köydü bu yıl belediyeye bağlanıp mahalle oldu. Kürtçe ismi Şapatan, Türkçesi Altınsu. Bir de Meydan mahallesi var.

HGP'den açıklama: Müdahale ederiz

Fırat Haber Ajansı, PKK’nin silahlı gücü HPG'nin merkezinden yapılan bir açıklamaya yer verdi.

"Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı" imzasıyla yapılan açıklamada "öz yönetim" ilan edilen merkezlerde halk direnişe çağrılıyor ve güvenlik güçlerinin bu bölgelerdeki operasyonları devam ettiği takdirde "halkı korumak için gerekirse şehirlere inebiliriz" uyarısı şu şekilde ifade ediliyor:

"Kamuoyunun önünde tüm ilgili güçleri açıkça uyarıyoruz: Eğer gençliğin masumane bir biçimde hendek kazarak ve amatör yöntemlerle kendini savunmaya çalıştığı bu mahallelere Türk ordusu tankları ve toplarıyla girerse, biz de HPG olarak gençliğimizi ve halkımızı savunmak için şehirlere girmek suretiyle müdahale etmek zorunda kalırız." (BBC Türkçe)