Silopi'de 37 gün süren sokağa çıkma yasağını yerinde takip eden Fransız gazeteci Quetin Aliyadi, bölgede yaşanan katliamların yeterince duyurulmadığın söyledi.

Aliyadi, gelecek için endişeli olduğunu belirterek, Avrupa ülkelerinin ve AİHM bölgede yaşanan katliamlara göz yumduğuna dikkat çekti.

Fransız gazeteci Quetin Aliyadi, 37 gün boyunca saldırıların sürdüğü Şırnak'ın Silopi’de, daha önce Sur ve Cizre gibi yerlerde de bulunduğunu belirterek, sivil halkın büyük bir katliam ile yüz yüze olduğunu ifade etti.

Avrupa ülkelerinin Türkiye'de yaşananlara ilişkin köşeye sıkıştığını aktaran Aliyadi, AİHM'in Kürt kentlerinde yaşanan katliamlara göz yumduğunu ifade etti.

'HALK İÇİN ÇABA SARFEDİLMİYOR’

Bir süredir fotoğrafçısıyla birlikte Kürdistan’da bulunduğunu aktaran Aliyadi, sokağa çıkma yasaklarının sivil halkı zor duruma soktuğunu söyledi.

Halk için yeterince çaba sarf edilmediğini belirten Aliyadi, bölgede durumun iyi olmadığını kaydetti.

'BURADA YAŞANANLAR YETERİNCE DUYURULMUYOR’

Bölgede var olan durumun NATO ülkesi olan Türkiye'de yaşandığını belirten Aliyadi, Avrupa'nın bölgedeki yoğun saldırılarından dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan yurttaşlar için köşeye sıkıştığını dile getirdi.

Aliyadi, direnişin gündeme getirilmesinin ve insanlara duyurulmasından zayıf kalındığına değinerek, herkesin bölgede yaşananlara duyarlı olmasını istedi.

'AVRUPA ÜLKELERİ VE AİHM KATLİAMLARA GÖZ YUMUYOR’

Avrupa ülkelerinin ve AİHM'in yaşananlara göz yumduğunu ve herkesin gelip bölgeyi yerinden takip etmesini talep etti.

Basının yeterince özgür olmadığına da işaret eden Aliyadi, "Gelip buradaki durumu görmeleri gerekiyor ama onları yansıtmaları konusunda da yeterince özgür değiller. Burada yaşananlara tamamen göz yumulmuş durumda. Herkesin buraya gelip sivillerin hayatını nasıl kaybettiğini görmesi gerekiyor. Ve onların yaşam alanlarının nasıl yok edildiğini görmesi gerekiyor. Buna tanık olarak anlatmaları gerekiyor. Ben de bunu yapmaya çalışıyorum" dedi.

Direnişi ve çatışmaların yaşandığı bölgenin neredeyse tamamında bulunduğunu belirten Aliyadi, bölgede yaşanan çatışmaların en büyük mağdurlarının siviller olduğunu söyledi.

(Kaynak: ANF)