Kürt sorununun çözümünde silah yerine akıl sürecini başlatmayı hedefleyen 'akil insanlar' ilk olarak BDP ile görüştü.

 

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu'nun öncülük ettiği 'akil insanlar' olarak adlandırılan, kendilerini ‘Temas ve Diyalog Grubu’ olarak tanımlamayı tercih eden grup yol haritasını belirledi.

 

Aralarında STK temsilcileri, yazarların yer aldığı 18 kişiden oluşan heyet, 7 maddelik yol haritasındaki ilk adımı attı.

 

Siyasi parti turu kapsamında önceki gün İstanbul'da BDP ile görüşüldü. BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ve Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile yapılan görüşmede son dönemde artan çatışma ortamı ve çözüm önerileri değerlendirildi.

 

BDP, barış arayışlarına destek verirken, hükümetin tutumunun belirleyici olacağına dikkat çekti.

 

Heyet, TBMM'de bir diyalog zemini oluşturulmasını talep etti. Bedirhanoğlu, "Daha önce Selahattin Demirtaş ile de görüştük. Girişimimize pozitif bakıyorlar. AK Parti'den resmi olarak randevu talep ettik. Beşir Atalay'la görüşmek istiyoruz. Ardından CHP, MHP'yi ziyaret etmeyi planlıyoruz. Daha sonra Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşmeyi planlıyoruz. Amacımız siyasi platformda ortak aklı bulmak" diye konuştu.

 

Heyette, Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, İHD, Mazlumder, Bekir Ağırdır, Akın Özçer, Avni Özgürel, Hidayet Şefkatli Tuksal, Yılmaz Ensarioğlu, Cemal Uşşak, Mithat Sancar, Çengiz Çandar, Ahmet İnsel gibi isimler yer alıyor. Heyetin yol haritasına göre, heyette siyasi aktör yer almıyor. (HAZAL ATEŞ / Sabah)