İstanbul - Özgür Demokratik Alevi Derneği, Seyit Rıza'nın idam edilişinin yıldönümü nedeniyle açıklama yaparak, 74 yıldır gizlenen mezar yerinin açıklanmasını istedi. Dernek üyeleri son siyasi operasyonlarda Alevi Akademisi Başkanı Aysel Doğan ile Özgür Demokratik Alevi Derneği Başkanı Kemal Karagöz'ün de tutuklandığını anımsatarak, serbest bırakılmalarını istedi.

Özgür Demokratik Alevi Derneği, idam edilişinin 74. yılında Dersim direnişinin sembolü Seyit Rıza ve yoldaşlarını anmak için Galatasaray Meydanı'nda açıklama yaptı. Derneğin Genel Sekreteri Remzi Çelik yaptığı açıklamada, 1937-38 Dersim katliamının üzerinden 74 yıl geçse de, etkilerinin hala sürdüğünü belirtti.

Şiddet politikaları karşısında asla diz çökmeyeceklerini söyleyen Çelik, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Dersim jenosidinin 74. yılında egemenler karar vermelidir. Bu coğrafyanın tüm renkleriyle özgürce birlikte yaşama arzusu yok edilmemelidir. Bunu sağlamak ancak tekçi yönetim anlayışından uzaklaşıp, geçmişle yüzleşmekle mümkündür. Geçmişiyle yüzleşmiş, bugünü ile demokratikleşmiş bir yönetim anlayışı halklarımızı kucaklayacaktır. Dersim jenosidinin acısını yaşarken, asılarak katledilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının belli olmayan mezar yerlerinin ve Dersim jenosidi ile ilgi devlet arşivlerinin açılmasını talep ediyoruz."

Özgür Demokratik Alevi Derneği Genel Sekreteri Remzi Çelik, son KCKoperasyonlarında derneklerinin başkanı Kemal Karagöz ile Dersim Alevi Akademisi Başkanı Aysel Doğan'ın da tutuklandığını anımsatarak, "Arkadaşlarımızın suçsuz olduğunu biliyoruz, bu nedenle daha fazla mağdur edilmeden serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

Eyleme, Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, 78’lilerden Nimet Tanrıkulu ile BDP il yöneticileri de katıldı.


SEYİT RIZA (SEYİD RIZA YA DA PİR SEY RIZA)


(d. 1863, Lirtik köyü, Ovacık, Tunceli- ö. 18 Kasım 1937, Elazığ), Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerinde Dersim İsyanı'nın liderlerinden olduğu ileri sürülerek idam edilen Alevi-Kürt aşiret lideri. Dersimlilerin ve Alevilerin piri olarak bilinir. 1863'te Dersim'in, Ovacık ilçesine bağlı Lirtik köyünde Şeyh Hesenan (Şixhesenu) aşiretinin Yukarı Abbasan kolundan Seyit İbrahim'in çocuğu olarak doğmuştur.

Dersim 1937 olaylarındaki kanlı çatışmalardan sonra barış görüşmeleri yapmak üzere Erzincan'a çağrılmıştır, ancak bu görüşmeye giderken yolda 5 Eylül 1937'de (72 İsyancı ile birlikte) tutuklanmıştır. 5-13 Eylül 1937'de Elazığ’a (dönemin söylemi ile Elaziz) götürülüp askeri mahkemede yargılanarak, 15 Kasım 1937 tarihinde Elazığ Buğday Meydanı'nda idam edilmiştir.

Seyit Rıza'nın idamı İhsan Sabri Çağlayangil'in anılarından şöyle aktarılmıştır:

“Seyit Rıza, sehpaları görünce durumu anladı. "Asacaksınız" dedi ve bana döndü: "Sen Ankara'dan beni asmak için mi geldin?" Bakıştık. İlk kez idam edilecek bir insanla yüz yüze geliyordum. Bana güldü. Savcı, namaz kılıp kılmayacağını sordu. İstemedi. Son sözünü sorduk. "Kırk liram ve saatim var. Oğluma verirsiniz" dedi... Seyit Rıza'yı meydana çıkardık. Hava soğuktu ve etrafta kimseler yoktu. Ama Seyit Rıza, meydan insan doluymuş gibi sessizliğe ve boşluğa hitap etti. "Evlâdı Kerbelayıh. Bi hatayıh. Ayıptır. Zulümdür. Cinayettir" dedi. Benim tüylerim diken diken oldu. Bu yaşlı adam rap rap yürüdü. Çingeneyi itti. İpi boynuna geçirdi. Sandalyeye ayağı ile tekme vurdu, infazını gerçekleştirdi...