Referandum çalışması yürüten AK Parti, Diyarbakır’da 1 Nisan’da yapılacak ‘Evet’ mitingine yapılan davet duyurusu için şehrin caddelerine pankartlar astı. Bu pankartlardan birinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın fotoğrafı ve “Her evet Şeyh Sait ve arkadaşlarına bir fatihadır” yazısı yer alıyordu.

AK Parti’nin bu pankartla Şeyh Said’in adını kullandığını düşünen birçok kişi sosyal medyadan tepki gösterdi. Gün boyu devam eden tepkilerden sonra AK Parti İl Başkanlığı tarafından pankart indirildi.

‘İKİYÜZLÜLÜK VE ACİZLİKTİR’

Söz konusu pankartla ilgili Gazete Duvar’dan Vecdi Erbay’ın görüştüğü Şeyh Said Derneği Genel Sekreteri Felat Özsoy, AK Parti’nin fazladan birkaç oy alabilmek için pankartı hazırlattığını düşündüğünü söyledi. Özsoy, “Şeyh Said ve dava arkadaşlarını güncel politik çıkarları için kullanma basiretsizliğini, acizliğini ve ahlaksızlığını gösteren bu duyuru sahiplerini kınıyoruz. AKP Diyarbakır İl Yönetimi bu hakareti yapma hakkına sahip değildir, haddi değildir” dedi.

Pankartın içeriğini, Şark İstiklal Mahkemesi, dönemin mahkemeleri ve askeri güçleri tarafından katledilen insanların manevi şahsiyetlerine saldırı niteliğinde bulduklarını söyleyen Özsoy, “Bu duyuru mevcut iktidar sahiplerinin ikiyüzlülüğünü ve acizliğini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

ÖZSOY: ‘EVET’ DEMEYECEĞİZ

Kürt halkına baskının devam ettiğini ve Kürt halkının tarihi ve kültürel değerlerinin her gün talan edildiğini dile getiren Özsoy, “Şeyh Said ve arkadaşları, yakıp yıkıp yok etme dışında yaşanan sorunların çözümü için hiçbir şey yapmayan iktidarların ellerinde basit bir propaganda malzemesi olamayacak değerlerimizdir. Mevcut tutum sahiplerini bu değerlerimize saygılı olmaya, davranışlarını gözden geçirmeye ve bu durumdan dolayı özür dilemeye davet ediyoruz” dedi.

Referandumda evet oyu kullanmanın tek kişinin sultasını kabul etmek olduğunu söyleyen Felat Özsoy, “Dernek olarak bizim buna Evet dememiz mümkün değildir, Şeyh Said ve dava arkadaşlarına gönül vermiş hiç kimse bu basit yaklaşımlara prim vermeyecek bu zulüm düzenini, sulta rejimini güçlendirecek hiçbir yaklaşıma Evet demeyecektir” dedi.

Pankarttan dolayı CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın yaptığı açıklamaya da değinen Felat Özsoy, “Bu olaylar CHP döneminde oldu ve bugüne kadar iktidar olan bütün partiler aynı yolu izledi. Konu Kürtler olunca AK Parti’nin CHP’den hiçbir farkı kalmıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamı Gazete Duvar'da