Tunceli’nin Hozat ilçesindeki festivalde vatandaşlar geçen sene ortaya çıkan fişleme skandalını protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Cevdet Konak, yürüyüşe, üzerinde 'fişlendi' yazan tişörtle katıldı. Bazı vatandaşlar da tişörtlerine biyografik bilgilerini yazdırdı. İlçe girişine 'Fişlenmiş ilçeye hoş geldiniz' pankartı asıldı.

Festival kapsamında Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan kalabalık, geçtiğimiz yıl ilçede yaşanan fişleme skandalını protesto etti.

Beşiktaş Çarşı gurubu ve Dersim Çarşı gurubunun da destek verdiği yürüyüşte küçük çocuklar, üzerinde 'fişlendi' yazılı tişörtlerle yürüyüşe katıldı.

Burada bir konuşma yapan Rize Çamlıhemşin’in bağımsız Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, Hozat ve Çamlıhemşin halkının aynı acılar ve aynı sevinçlere sahip olduğunu söyledi. Başkan Melek, daha sonra toplumsal duyarlılık gösterdiği için Beşiktaş’ın Çarşı gurubu yöneticilerine plaket verdi.

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik’in de bir konuşma yaptığı festivale KCK Yürütme Konseyi eş başkanlığına getirilen Bese Hozat kod adlı Hülya Oran'ın annesi Geyik Oran’a da geldi. Anne Oran'a, barış sürecine ilişkin yaptığı açıklamalar sebebiyle BDP Muş Milletvekili Demir Çelik tarafından plaket verildi.

Plaket töreninin ardından 'fişlendi' yazılı tişörtle bir konuşma yapan Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, “Geçen yıl ilçemizde yaşanan ve basına da fişleme skandalı olarak adlandırılan bir süreç yaşadık. Bu derin devletin gerçek yüzünü, gericilerin, faşistlerin ve ırkçıların ortaya çıkan yanıydı. Evet, biz Alevi Kürdüz, evet biz solcuyuz, biz sosyalistiz, biz insan haklarına önem veren bir inanca sahibiz. Bu yüzden fişlendiysek bu mantıkla mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Sanatçı Şevval Şam ve Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltuk, festivalin önemli konukları arasında yer aldı. Sam, vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. Anadolu’nun kadim bir uygarlık olduğunu ifade eden sanatçı Şam, “Buradaki insanlar toprağı seven insanlar, dolayısıyla baraj istemiyorlar. Burada artık acı istemiyorlar. Hidroelektrik santrali istemiyorlar. Onlara destek vermek gerekiyor. Festival vesilesiyle burada olmaktan ötürü çok mutluyum. Güzel insanlarla birlikteyiz. Harikulade hava ve harikulade coğrafyadayız.” dedi.

Festival programında sahne alan sanatçı Şevval Sam, Türkçe ve Kürtçe şarkılarla Tuncelileri coşturdu. Program, Selçuk Balcı’nın seslendirdiği Karadeniz türküleriyle son buldu. Nüfusu 7 bin olan Hozat ilçesinde Şevval Sam'ın konserini, yaklaşık 25 bin kişi izledi.

MUNZUR VADİSİ'NE HAYRAN KALDI

Şevval Sam, konser öncesi Munzur Vadisi'ne giderek, Munzur Çay'ı kenarında yürüyüş yaptı, vatandaşların ikram ettiği çayı içti. Burada kısa bir konuşma yapan Sam, "Munzur Vadisi gerçekten inanılmaz derecede güzel. Kendimi burda doğmuş, büyümüş hissediyorum. Munzur, her zaman korunmalı ve sahip çıkılmalıdır. Burası tam bir cennet gibi. Buradan çağrı yapıyorum. Lütfen Munzur'a dokunmayın, Munzur bir dünya mirasıdır. Buraya herkes sahip çıkmalıdır" dedi.

Munzur Çayı kenarında bulunan taşlardan bir tane hatıra olarak alan Şevval Sam, daha sonra konser vereceği Hozat'a geçti.

Şevval Sam twitter hesabından da iki mesajla aşağıdaki iki fotoğrafı paylaştı:

Hozat Belediye Bahçesi önünde çay keyfi.



Ben bu toprakların her bir köşesine büyük bir aşk ve hayranlıkla bağlıyım.