Üç yıl önce zorunlu askerliğini yaptığı sırada Batman'ın Kozluk ilçesi jandarma karakolunda arkadaşının silahından çıkan kurşunlarla hayatını kaybeden Jandarma Er Sevag Şahin Balıkçı, mezarı başında anıldı.

Bugün Şişli'deki Ermeni Mezarlığı'na gelen Balıkçı'nın babası Garabet, annesi Ani Balıkçı ile kız kardeşi Lema Balıkçı başta olmak üzere ailesi, yakınları ve bazı Ermeni vatandaşlar mezarlıkta anma töreni gerçekleştirdi. Üç yıl önce askerlik yaptığı sırada Batman'ın Kozluk İlçe Jandarma Karakolunda birlikteki arkadaşının silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Jandarma Er Sevag Şahin Balıkçı'yı anmak için mezarlığa gelen Baş Papaz Miron Ayvazyan, Balıkçı için dua okudu. Balıkçı'nın mezarı başında mum yakılıp, beyaz ve kırmızı karanfillerin atıldığı anma töreninde konuşan anne Ani Balıkçı, oğluna olan hasretinin arttığını dile getirdi.

ANNE ANİ BALIKÇI: "KAZA DEĞİL, KASIT VAR"

Başbakan Erdoğan'ın 1915 Ermeni Sokırımı'nda hayatını kaybedenlerle ilgili dün yaptığı açıklamayı "memnuniyet verici" olarak yorumlayan anne Ani Balıkçı, "Sevag'a olan duygularımız, sevgimiz, özlemimiz hiç bitmedi. 24 Nisan'da bu katmerleniyor. Onun için hasretimiz büyüdü, yıllarca da büyüyecek biz ölene kadar; Sevag'a kavuşana kadar. Başbakan şimdiye kadar hiç bahsetmiyordu, Ermeni'den, Rum'dan, Süryani'den. Hristiyan bile demiyordu. Bu sefer dillendirdi. Kitleler de bunu duysun. Bize sevinç verdi bir yerde diyeceğim. Ama bu bize inşallah bir parmak bal çalmak değildir. Bunun devamını istiyoruz. Bu tür cinayetlerin de adaletin yerini bularak cezalandırılmasını istiyoruz. Diğer nesillere örnek olmasını istiyoruz. Evet, bir soykırım olmuştur. Ben de mesela bir Kılıç Ali torunuyum. Bunu çok fazla dillendirmezdik, konuşmazdık. Ama şimdi konuşabiliyoruz. Savaşarak değil, anlamasını istiyoruz diğer halkların. Bilmeyenler var. Yüz yıl önce olmuş, bilmeyen gençler var. Bilsinler. İstediğimiz bu bizim. Soykırım diyeyim, bizim şehidimiz burada" dedi.

Oğlu Sevag Şahin Balıkçı'nın kasıtlı olarak öldürüldüğünü dile getiren Ani Balıkçı, "Kaza olarak dedikleri işte burada yatıyor. Delil bulamadılar, kaza dediler. Delil toprağın altında" şeklinde konuştu. Olay ile ilgili süren dava üzerine de değerlendirmelerde bulunan Balıkçı, son durum hakkında "Dava savcının mütalaasıydı. Yargıtay'ın herhalde savcıya yönelttiği bir soruydu; şimdi Yargıtay ona göre ne diyecek bilmiyoruz. Bana da kaza olduğunu inandırabilselerdi keşke. Keşke kaza olduğuna inanabilseydim. Yok öyle bir şey. Kasıt olduğuna eminim, çünkü 24 Nisan ve Sevag; niye? Nasıl kasıt değil" diyerek sözlerini noktaladı.

BABA GARABET BALIKÇI: "IRKÇI BİR CİNAYETE KURBAN GİTTİ"

Anma töreninde gözleri yaşlı şekilde oğlunun mezarında dua eden baba Garabet Balıkçı ise, Başbakan Erdoğan'ın dün sarfettiği 1915 olayları ile ilgili sözlerinden dolayı teşekkür ederek söze başladı. Garabet Balıkçı, "Geç de olsa Sayın başbakanımıza teşekkür ederiz. 24 Nisan; bizim de oğlumuzun kayıp günüdür ve ırkçı bir cinayete kurban gitmiştir. Bunu kesinkes, üstüne basa basa söylüyorum. Çünkü hiç bir şeyimiz mahkeme huzurunda kale alınmadı. Tatbikatlar kale alınmadı. Bu tüfeğin tutuşu, kaldırışı ortada. Sayın savcının Yargıtay'daki mütalaası; tüfeği bir müddet ona (Sevag'a) doğru doğrultmuştu. Bu ne demek? Nasıl kaza olur. Sorum bu. Soruyorum, cevabını da bekliyorum. Yargıtay'dan iyi bir sonuç çıkmasını bekliyorum inşallah" şeklinde açıklama yaptı.

Törenin sonunda anmaya katılanlara çörek ve meyve suyu ikram edildi.

ERDOĞAN'IN 24 NİSAN MESAJI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1915'te hayatını kaybeden Ermenilerle ilgili dünkü açıklamalarında, "1915'te ölen Ermenilerin torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz. Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan hadiseler hepimizin ortak acısıdır" mesajı vermişti.