Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Batman’ın Kozluk İlçesi’ndeki jandarma karakolunda zorunlu askerlik yaptığı sırada, er Kıvanç Ağaoğlu tarafından öldürülen Ermeni er Sevag Balıkçı’nın davasında, jandarma kriminal raporuna göre, yalnızca iki deliğin bulunduğunun belirtildiği Sevag Balıkçı’nın kıyafetlerinde bilirkişi, 41 delik tespit etti. Ancak deliklerin kurşun deliği olup olmadığı netleşmedi. Davada önemli delil sayılabilecek olan kıyafetlerin ise küflenmeye başladığı ve çürümeye terk edildiği tespit edildi.

1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri anma günü olarak kabul edilen 24 Nisan’da öldürülen Sevag Balıkçı’nın katil zanlısı Kıvanç Ağaoğlu’nun, “bilinçli taksirle adam öldürmek” suçundan hapis cezasıyla yargılanması talep edilirken, Ağaoğlu, davadaki savunmasında olayın “kaza sonucu” meydana geldiğini öne sürmüş ve ilk duruşmada serbest bırakılmıştı.

Diyarbakır 8’inci Ana Jet Üst Komutanlığı’nda yer alan Askeri Mahkeme’de dün görülen duruşmaya, “silahında tedbirsizlik, dikkatsizlikle bir kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan yargılanan sanık er Kıvanç Ağaoğlu ile astsubay Sadrettin Ersöz katılmadı. Sevag Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı, babası Garabed Balıkçı ve avukatları Cem Halavurt ile Erkan Şenses duruşmada hazır bulundu.

SANIK AĞAOĞLU’NUN AVUKATI BASINI ENGELLEMEK İSTEDİ  

Sanık Kıvanç Ağaoğlu’nun avukatı Cem Sadri Sönmez, gazetecilerin duruşmayı izlemesine itiraz ederek mahkeme salonundan çıkartılmalarını istedi.

Avukat Sönmez’in ardından söz alan Ani ve Garabed Balıkçı ise, ortada ırkçı bir nefret cinayeti olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Gerçeklerin ortaya çıkarılmasını istediklerini belirten Balıkçı ailesi, davanın gündemde tutulması bakımından da basın mensuplarının duruşmayı izlemesinde sakınca olmadığını belirtti.

Balıkçı ailesi avukatları Cem Halavurt ve Erkan Şenses ise basın yoluyla haber alma özgürlüğünün kısıtlanamayacağını belirterek sanık avukatı Sönmez’in talebine itiraz etti.  

Avukat Halavurt basın mensuplarının duruşmada bulunmasının tüm taraflar için güvence olduğunu ifade etti. Avukat Erkan Şenses ise toplumun tamamının duruşma salonuna gelip davayı takip etmesinin mümkün olmayacağını belirterek, davaya ilişkin gelişmelerin topluma duyurulması için basın mensuplarının duruşmaya katılmasının elzem olduğunu ifade etti.

Mahkeme heyeti sanık avukatı Sönmez’in talebini reddetti ve duruşmaya basın mensuplarının katılımıyla devam edildi.

Duruşmada, bilirkişinin hazır bulunduğunu belirtilerek Sevag Balıkçı’nın öldürüldüğü sırada üzerinde bulunan elbiselerin incelenmesine geçildi. Balıkçı’nın ölümüne sebebiyet veren kurşunun, elbisedeki delikle uyumlu olup olmadığı, atış mesafesi ve elbiselerde bulunan diğer deliklerin neden kaynaklı olabileceği sorularına cevap arandı.

DELİLLER ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Askeri savcılık emanetinden getirilen elbiseler, Adli Tıp uzmanı tarafından tek tek açılarak kayda geçirildi. Bilirkişi, elbiselerin küflendiğini ve nemli olduğunu tutanağa geçirerek, elbiseler üzerindeki delikleri tek tek saydı.

Jandarma kriminal raporuna göre, elbiselerde sadece iki delikten bahsedilirken bilirkişi, siyah tişörtte ön ve arka tarafı olmak üzere toplam 6, beyaz atlette 7, kısa kollu haki renkli fanilada 10 delik olduğu tespitine vardı. Rapora göre, delik bulunmadığı belirtilen iç çamaşırda 8, gri renkli pijamada 10 delik olduğu tutanağa geçildi.

DELİKLERİN NEDEN KAYNAKLANDIĞI HENÜZ ÇÖZÜLEMEDİ

İncelemenin ardından aile, elbiselerde tespit edilen deliklerin neden kaynaklandığı, kurşun deliği olup olmadığı yönünde bilirkişiye sorular yöneltti. Balıkçı ailesi avukatı Cem Halavurt, daha önceki uzman raporunda sadece atlet ve fanilada birer delik olduğunu, bilirkişinin ise şuanda çok sayıda delik tespit ettiğini belirterek, çelişkiye dikkat çekti. Kurşunların vücuda giriş çıkış deliğinin elbiseler üzerinden tespitinin mümkün olup olmadığını da soran Halavurt, “Sevag’ın olay anında bu elbiseleri üst üste giydiği düşünülürse, elbiseler üzerindeki deliklerin birbiriyle uyumlu olup olmadığını açıklayabilir misiniz” diye sordu.

Bilirkişi ise, elbiselerin çıplak gözle inceleyerek kurşun giriş ya da çıkış deliği olduğu tespitinin yapılamayacağını, bunun ancak kriminal laboratuvarda yapılabileceğini belirtti. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için 20 Temmuz 2015 tarihine erteledi ertelendi.