Muğla'da, üniversiteli Şerzan Kurt'u öldüren ve hakkında 12-18 yıl arasında hapis cezası verilmesi beklenen polis memuru Gültekin Şahin'in emekli olduğu ortaya çıktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, disiplin soruşturması kapsamında, meslekten ihraç edilmesi gerektiği halde yasalara aykırı şekilde 24 ay kıdem durdurma cezası vererek, cinayete karışan Şahin’in emeklilik yolunu açmıştı.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre, Kurt Ailesi’nin avukatı Arif Ali Cangı, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından disiplin soruşturması sonunda yasalara aykırı şekilde 24 ay kıdem durdurma cezası verilerek, bu yolun açıldığını ifade ediyor.

Şahin’e Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü’nün, ‘silahıyla dikkatsizlik, tedbirsizlik veya ihmal sonucu ölüme sebebiyet veren ya da bu fiilin başkaları tarafından işlenmesine neden olan memura 24 ay uzun süreli durdurma cezası verilir” maddesinden ceza verilmişti. Oysa tüzüğün sekizinci maddesinin altıncı bendi, ‘kasten adam öldürme’ suçu halinde meslekten çıkarma cezası verilmesi gerektiğini emrediyordu.

Tüzükte 24 ay uzun süreli durdurma cezası uygulanması halinde bile, “meslekten çıkarma cezası da verilebileceği” belirtilmesine rağmen bu madde işletilmemişti. Devlet Memurları Kanunu’na göre ‘kasten işlenen suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olma’ halinde memuriyetten ihraç gerektiği halde bu da yapılmamıştı.

Muğla’da, 11-12 Mayıs 2010’da, sol görüşlü bir kadın öğrenciye küfredilmesi üzerine gerginlik çıkmıştı. Kürt öğrencilerin gözaltına alınması üzerine, aralarında üniversiteli Şerzan Kurt’un da olduğu gençler bu işlemi protesto için yürüyüş yapınca, üzerlerine ateş açılmıştı. Polis Gültekin Şahin’in silahından çıkan mermi, Kurt’un canına mal olmuştu.