Uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören Cumhuriyet Gazetesi yazarı Server Tanili hayatını kaybetti. Prof. Dr. Tanilli, geçtiğimiz aylarda İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi’nde tedavi görmüş, vücudunda enfeksiyon ve ateşlenmelere bağlı olarak yaralar nedeniyle “greft (yamalama)” ameliyatı geçirmişti.

Tanilli için ilk tören perşembe günü İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde düzenlenecek. Saat 10.00'daki törene Tanilli'nin öğrencileri ve sevenleri katılacak. Tanilli'nin cenazesi aynı gün öğlen namazına müteakiben Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazı ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.

 

SERVER TANİLLİ KİMDİR?

 

Prof. Dr. Tanilli 1931 yılında doğdu. 1980'den önce Türkiye'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nda "Uygarlık Tarihi" dersi veriyordu.

 

80 öncesi MHP’li ülkücülerin aydınlara yönelik silahlı saldırılarından o da nasibini almıştı.

 

7 Nisan 1978'de, Doç. Server Tanilli, saat 21.30 sıralarında evine giderken, Suadiye Avşar Sokak girişinde silahlı saldırıya uğradı. Bir otomobilden yakın mesafeden üzerine ateş açılan Tanilli, göğsünden ağır yaralandı. Tanilli'ye 5 kurşun sıkıldı; kurşunlardan biri göğsüne girdi. Diğer ikisi de vücudunu sıyırdı. Hastaneye kaldırılan Tanilli, "Beni bir genç öğrenci vurdu" dedi. O dönem İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Kürsüsü doçenti olan Server Tanilli, Üniversite'de en çok sevilen öğretim üyelerinden birisiydi.

 

Server Tanilli iyileşemedi, eski haline dönemedi. Felç, nedeniyle hayatının sonraki bölümünü tekerlekli sandalyede sürdürdü.

 

Fransa'ya gidip uzun yıllar Strazburg Üniversitesi'nde çalıştı. 2000 yılında yurda dönüş yaptı ve Cumhuriyet Gazetesi'nde köşe yazıları yayımlanmaya başladı.

 

1980 sonrasında düşün ortamını ve özellikle de gençliği etkilemiş olan "Uygarlık Tarihi (1973)", "Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş" kitaplarını yazdı.

 

"Uygarlık Tarihi" üniversitelerde ders kitabı olarak okutuldu.

 

Diğer kitapları arasında şunlar sayılabilir: "Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?", "Yüzyılların Gerçeği ve Mirası" (6 cilt), "Candide ya da İyimserlik", "Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş", "Değişimin Diyalektiği ve Devrim", "Dünyayı Değiştiren On Yıl", "Fransız Devriminden Portreler", "Anayasalar ve Siyasal Belgeler", "Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz?", "İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi?", "Din ve Politika", "Voltaire ve Aydınlanma".

 

Tanilli, 2006 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür.