Özgür Gündem gazetesinin 21 Mart tarihinde attığı "Söz serhıldanın" manşeti, "Örgütü övücü" bulundu. Mahkeme, gazetenin Yazı İşleri Müdürü ve İmtiyaz Sahibi Reyhan Çapan'a bir yıl 3 ay hapis cezası verdi.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Muammer Akkaş, tarafından başlatılan soruşturmada Çapan hakkında 7 Mayıs tarihinde soruşturma açıldı. Soruşturmada "örgüt propagandası" yapıldığı iddia edildi. Gazetenin birinci ve sekizinci sayfalarında yer alan "Söz serhıldan'ın" ve "Özgürlüğe kadar kesintisiz eylem" ve "Kürtlerin Amed ve İstanbul Newrozu" başlıklarını "KCK ve PKK'yi övücü" olarak gören savcının talebi üzerine kamu davası açıldı.

 

Davanın İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 17 Ekim tarihinde görülen 2. celsesinde ise Çapan'a bir yıl hapis cezası verildi.

 

CPJ, RAPORUNDA, BU TİP SUÇLAMA İTHAMLARINI ELEŞTİRMİŞTİ

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de hazırladığı raporda, bu türden haberleri suç olarak gören ve haberi yapan kişiye terör örgütü propagandası yapmaktan ceza veren Türkiye'yi eleştirmişti.  

 

Türkiye'deki basın özgürlüğü sorununun kriz düzeyinde olduğunu söyleyen CPJ, Kürtlerle ya da PKK ilgili yapılan haberlerin örgüte yardım etmekle eşgüdümlü sayılmasını eleştirmişti.

 

PİŞMANLIK DUYMADIĞI İÇİN CEZA ERTELENMEDİ

Yargılama sürecinde Çapan pişman olduğunu belirtmediği ve izlenim yaratmadığı için mahkeme heyeti, "Sanık pişmanlık göstermediği için cezanın ertelenmesi halinde bir daha suç işlemeyeceği konusunda mahkememizde tam bir vicdani kanaat oluşmadığından, sanığa verilen hapis cezasının ertelenmesine takdiren yer olmadığına karar verildi," dedi.

 

Çapan'ın avukatları kararı temyiz etti.