Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi, hakkında, katıldığı PKK’linin cenaze töreninde yapmış olduğu konuşmadan dolayı 'örgüt propagandası yapmak', 'örgüt adına suç işlemek' ve 'izinsiz gösteriye katılmak' suçlarından 33 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Bilindiği gibi Şerafettin Elçi KADEP adlı, PKK çizgisinden çok farklı bir partinin genel başkanı.

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Elçi'nin 13-14 Mayıs 2011 tarihinde Şırnak'ın Uludere İlçesi'ndeki çatışmada yaşamını yitiren 12 PKK’li için Diyarbakır'da düzenlenen yürüyüşe katılarak saygı duruşunda bulunduğu belirtildi.

İddianamede Elçi’nin, 14 Mayıs ve 4 Haziran'da Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda gerçekleştirilen iki ayrı mitingde yaptığı konuşmalarda suç unsuru tespit edildiği ifade edilerek, "Şüpheli Elçi’nin, konuşmasında terör örgütü PKK'dan 'özgürlük hareketi' mensuplarından ise 'gerilla ve şehit' diye bahsederek, terör örgütünün propagandasını yaptığı anlaşılmıştır" denildi.

Elçi'nin, milletvekili seçimleri öncesinde bazı basın yayın organlarında yer alan açıklamalarında da örgüt propagandasını yaptığı öne sürülen iddianamede, 4 kez "Terör örgütünün propagandasını yapmak", "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na muhalefet etmek ve "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından toplam 33 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

BDP'LİLERE ASTRONOMİK CEZALAR

Hükümetin BDP ve sivil toplum örgütlerine başlattığı siyasi operasyonlar kapsamında bugün Aydın, Muğla, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Mersin ve Ankara’da en az 78 kişi gözaltına alındı.

Ayrıca, özel yetkili savcılar, BDP’liler hakkında sadece yaptıkları konuşmalardan ötürü astronomik cezalar istiyor. Geçtiğimiz günlerde BDP milletvekilleri Leyla Zana, Nursel Aydoğan ve bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, 12 Haziran'da yapılan genel seçimler öncesinde yapılan seçim konuşmaları ve PKK’lilerin cenazesinde yapılan konuşmalar nedeniyle toplam 150 yıl hapis istemiyle 3 ayrı dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan üç ayrı iddianame, Özel Yetkili 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Nursel Aydoğan için 72 yıla kadar hapis istenirken, Leyla Zana’nın 45 yıl, Aysel Tuğluk’un da 33 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

Ayrıca 7 Ekim günü Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak’a bir yıl 8 ay hapis cezası verilirken, yaptığı dokuz ayrı konuşma nedeniyle bugüne kadar hakkında verilen cezaların toplamı 30 yıla ulaştı.

DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk için ise yedi ayrı konuşmasından dolayı 45 yıla varan hapis cezaları istendi.

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 15 Ekim günü yaptığı açıklamada BDP’li vekiller hakkında 656 fezleke olduğunu söyleyerek ‘’Hakkımızda 2474 yıl ceza istiyorlar’’ demişti. (Kaynak: ANF)