Şengal’deki Ezidiler Kızıl Çarşamba (Çarşema Sor) Bayramı nedeniyle hazırlıklara başladı.

Ezidiler için özel bir gün olan Kızıl Çarşamba Bayramı, her yıl Nisan ayının 13'ünden sonra gelen ilk Çarşamba günü kutlanır.

Bayramlar, toplumların kimliğini oluşturan temel kültürleri taşırlar. Bu açıdan Ezidi halkı, Kızıl Çarşamba Bayramı'nı tüm baskılara ve zorluklara rağmen her zaman kutlamıştır.

Hewler Şahin’in JINHA’da yer alan haberine göre, bu bayramı var etmek için çok büyük acılar çekmiştir. Eğer bugün Kızıl Çarşamba Bayramı kutlanıyorsa, bunu Ezidilerin tüm fermanlara, kıyımlara ve baskılara karşı direnmesine borçludur.

Hazırlık Komitesi Üyesi Nurcan Şengal, " Kızıl Çarşamba bayramını kutlarken tüm Kürt halkını da Ezidi halkımızın bayramını özgürce kutlaması ve yaşamı için dayanışmaya çağırıyorum" dedi.

‘MEZARLIKLAR ZİYARET EDİLİR, YUMURTA BOYANIR’

Kızıl Çarşamba Ezidi halkının varlığı, birliği ve özgürlüğünün mayası olduğunu kaydeden Nurcan, "Bu bayram baharın gelişi, yeni yılın dolması, yeni yaşamın yaşanması anlamına geliyor. Çünkü bahar denilince insanlık için yeni bir yaşamın yaşanmasıdır. Nisan ayının Çarşambası yılın tamamlanmasıdır. O gün mezarlıklar ziyaret edilir, yumurtalar kaynatılır ve boyanır. Bu renklerin bizler için anlam ve önemi büyüktür. Ezidiler için kutsal olan renkler barışı ve özgürlüğü temsil eder. Bunun için de kıyafetlerimiz genel olarak beyazdır" ifadelerini kullandı.

'DEMOKRATİK ULUS ANLAYIŞINI SAHİPLENELİM'

Kızıl Çarşamba’nın her zaman Ezidileri var eden toprakları ve kültürü hatırlattığını kaydeden Nurcan, "Kızıl Çarşamba (Çarşema Sor), Ezidilerin varlığını bundan sonra da güçlendirmeye devam edecektir. Çarşema Sor bayramını kutlarken tüm Kürt halkını da Ezidi halkımızın bayramını özgürce kutlaması ve yaşamı için dayanışmaya çağırıyorum. Ezidi halkının bayramını kutlarken, farklılıklar içinde yaşamanın güvencesi olan demokratik ulus anlayışını sahiplenmeye çağırıyorum" sözleriyle konuşmasını noktaladı.