Şengal’de IŞİD saldırılarının başlamasının hemen ardından Şengal dağına giden ve günlerce dağda Ezidilerle birlikte kalan Fotoğrafçı Selim Yıldız, Şengal’de yüzlerce kadının IŞİD’in eline geçmektense intihar ettiğini söyledi.

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Şengal'e yönelik saldırılarının ardından yaşanan dram devam ediyor.

Binlerce insanın katledildiği, binlerce insanın Şengal dağına sığındığı ve binlerce insanın da göç etmek zorunda kaldığı bölgeye giden Fotoğrafçı Selim Yıldız 8 gün boyunca yaşadığı tanıklıkları ANF'ye anlattı.

Bölgede yaşanan dramı fotoğraflarla dünyaya duyurmak isteyen Yıldız, bölgede insanlık tarihinin en büyük katliamlarından birinin yaşandığını belirterek, “YPG ve HPG olmasaydı bölgede yaşayan tüm insanlar soykırımdan geçirilecekti” dedi.

'PARMAĞINI TAŞLA KESİP KANI ÇOCUKLARININ AĞZINA DAMLATAN KADINLAR VAR'

IŞİD’in Şengal’e saldırılarının başlamasından 6 gün sonra bölgeye ulaştığını söyleyen Yıldız, “İlk olarak Zaxo’ya gittiğimde yol üstünde binlerce insan gördüm. Daha çadırlar bile kurulmamıştı. Kadınlar, yaşlılar ve çocuklar yollara dizilmişti. Ben orada vahşetin boyutlarını çok daha iyi anladım. Sonra Rojava’da bulunan Newroz kampına ulaştım. Orada da IŞİD vahşetinden kaçanlar çadırlara yerleştirilmişti. Yeteri kadar çadır yoktu ve insanlar çok zor durumdaydı. Orada çocuklarının cesetlerini Şengal dağında bırakıp gelen ailelerin, intihar eden kadınların dramını dinledim.  Yüzlerce kadın IŞİD’in eline geçmemek için intihar etmiş. Orada büyük bir insanlık trajedisi yaşanıyor. Parmağını taşla kesip o kanı çocuklarının ağzına damlatan kadınlar var” dedi.

'GÜVENLİĞİMİZİ YPG SAĞLADI'

YPG’nin açtığı güvenlik koridorundan Şengal dağına ulaştığını dile getiren Yıldız,  “Güvenliğimizi YPG sağladı. IŞİD çeteleri Sûnonê köyünü ele geçirmiş ve burası Şengal dağına sadece 1 km uzaklıkta. Kersê köyüde YPG’nin elinde ve oradan Şengal dağına ulaştık. Şengal dağında oraları terk etmeyen on  bin insan var. Bunların büyük bir bölümü çocuk ve diğerleri de YPG ile birlikte IŞİD’e karşı savaşıyor. Dağda kalanlar Şengali terk etmek istemiyorlar. ‘Eğer biz Şengali terk edersek Êzidilik yok olur’ diyorlar. Onların da en büyük umudu YPG ve HPG. YPG orada on binlerce insanın canını kurtardı. Orada bulunan insanlar kendilerini koruyamadığı için Barzani ve peşmergeye tepkili” şeklinde konuştu.

'İKİLEMLER YAŞADIM'

Bölgede kaldığı sürece tüm yaşadıklarını fotoğraflarına yansıtmaya çalıştığını belirten Yıldız şöyle konuştu:

“Amacım yaşanan trajediyi fotoğraflarla dünyaya duyurmak. Orada insanlarla yardım etmekle, fotoğraf çekmek arasında ikilemler yaşadım. Birçok defa fotoğraf çekmek yerine onlara yardım etmeyi tercih ettim. 10 yıldır fotoğrafçılık yapıyorum ve gerçekten o şartlarda fotoğraf çekmek çok zor."



"8 günlük bir çalışma sonucunda yüzlerce fotoğraf çektim. Orada yaşanan trajedi sona erene kadar Şengal’e sık sık gitmeyi düşünüyorum.  Orada yazılması gereken binlerce dram var. Şengal katliamı sadece fotoğraflarla anlatılamaz. Çok büyük bir katliam yaşanıyor. Şu anda bütün Êzidiler büyük tehdit altında. Döndüğümden beri her gece rüyalarımda kan ve gözyaşı görüyorum. O acıya katlanmak çok zor.”