Kürt güçler, 17 Aralık'ta başladığı operasyonla, Şengal'in büyük kısmını ele geçirmişti. 

Dün sabah başlayan operasyonlarda Peşmerge güçleri, Halk Savunma Birlikleri (YPG), Halk Savunma Güçleri (HPG) ve Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ) Şengal’de kontrolü sağlamış, kentin büyük bölümünü IŞİD güçlerinden kurtarmıştı.

BBC Türkçe'ye konuşan Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cabbar Yaver, Şengal'de çatışmaların devam ettiğini belirterek,  Ezidilerin kente geri dönmek için hazırlık yaptıklarını söyledi.

IŞİD'in Musul'dan Şengal'e takviye gönderdiğini belirten Yaver, bazı militanların ise kentten kaçtığını aktardı.

Yaver, kentin "özgürleştirilen" bölgelerinde mayın temizliği yaptıklarını ve Ezidilerin geri dönmek için hazırlığa başladıklarını kaydetti.

Çatışma alanında bulunan ve Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan TEVDA Başkanı Said Hesen Said, çatışmaların her dakika şiddetlendiğini ve IŞİD ile gerilla güçlerinin birçok mahallede göğüs göğüse çatıştıklarını aktardı.

Yoğun çatışmalar ardından tamamen ele geçirilen Seray mahallesindeki gerilla ve YBŞ savaşçılarının operasyonlarını sürdürdüklerini belirten Said Hesen Said; “Hem arkadaşlar hem de YBŞ’nin Êzîdî savaşçıları dün sabahtan bu yana ilerlemeye devam ediyorlar. Çatışma alanına yarım gün sonra ulaşan peşmerge güçleri de çatışmaya katıldı. Bizim ortak güçlerimiz kuzey, kuzey doğu ve batı istikametinden ilerliyor, peşmerge güçleri de doğudan Şengal kentine girmiş bulunuyor” dedi.

IŞİD TAKVİYE ALIYOR

Kürt güçlerinden ağır darbe alarak gerileyen ve birçok köy ve bölgeyi kaybeden IŞİD’in Şengal’den çabuk vazgeçme niyetinden olmadığını belirten Said Hesen Said; “IŞİD Şengal kentinin 35 kilometre güneyinde bulunan, Arap ilçesi Baac’dan takviye silah cephane ve savaşacak güç alıyor. Bize ulaşan bilgilere göre bir kısım çetede Heseke tarafından takviye oluyor. Çatışmalar şiddetleniyor, kenti kolay bırakmayacakları belli oluyor” dedi.

BARZANİ ŞENGAL’DE

Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani bugün Şengal dağına giderek, IŞİD'i püskürten ve kuşatmayı sona erdiren askerlerini tebrik etti.

Burada basın açıklaması yapan Barzani şunları söyledi:

“Şengal Dağı’nda öncelikle Ezidi kardeşlerimizi içten kutluyorum. Ardından da destan yazan kahraman Peşmergelere teşekkür ediyorum.

“Şengal Dağ’ındaki kahramanları kurtarmak için 24 saatte iki ana yolu açtılar. Biri Rabia-Şengal yolu, diğeri Zumar-Şengal yolu.

“Bu en başat dağın başında şunu söylemeyi gerekli görüyorum.  Kahraman Peşmergelere, Kürdistan halkına sıcak selamlarımı sunuyorum. Ardından da şuna inanıyorum ki, şehitlerin temiz ruhu bu günlerde başımızın üzerinde geziyor ve onlar bu gün bizden daha mutlular.

“Biz bu gün, bu Şengal Dağı’nın başındaysak, bütün insanlık düşmanlarının, Kürt halkının düşmanlarının gücü kırılmışsa bu onlardan akan kanın ve fedakârlıklarının sonucudur. Biz de onların bu kanı sayesinde özgürlük ve onur içinde yaşıyoruz.

“Yollar açıldı. Şengal Dağı’nın etrafında oluşturulan abluka kaldırıldı ve etrafı temizlendi. Şengal kent merkezini hepsi elimizde olmazsa da şehrin büyük bir kısmı kontrol altına alınmıştır.

“Şengal Dağı’nda bu açıklamayı yapıyoruz. Sonsuz keyifliyim.”