Malatya İdare Mahkemesi, Hozat Belediye Başkanlığı'nın açtığı davanın, "Deniz Gezmiş Caddesi" adının ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açtığı için reddedilmesine karar verdi.

Halbuki Deniz Gezmiş’in idam sehpasındaki son sözleri: “Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği” olmuştu.

Deniz Gezmiş neyi bölmüş?

Belki yüreğini bölmüştür.

Yarısını Kürtlere, yarısını Türklere…

Hozat Belediyesi, Köprübaşı Mahallesi'ne bağlı TOKİ yerleşim alanında bulunan ve Taner Yolu olarak geçen caddeye Deniz Gezmiş'in ismini vermek üzere karar alarak uygulamaya koymak istedi. Alınan karar, Hozat Kaymakamlığı tarafından suç ve suçluyu övmekten ötürü kabul edilmedi.

Kararın Kaymakamlık tarafından onaylanmaması üzerine Hozat Belediye Başkanlığı, Malatya İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Hozat Belediye Başkanlığı'nın açtığı dava sonucu "Deniz Gezmiş Caddesi" adının ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açtığı gerekçesiyle davanın reddedilmesine karar verildi.

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Hozat Kaymakamlığı'nın suç ve suçluyu övmekten ötürü, aldıkları meclis kararının reddedildiğini, bunun üzerine Malatya İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını dile getirdi. Konak, Deniz Gezmiş isminin bir caddeye verilmesi girişiminin bu şekilde reddedilmesini anlamadıklarını söyledi. Belediye Başkanı Konak, şöyle devam etti:

"Başbakan, eğer Erdal Eren için çıkıp ağlıyorsa Deniz Gezmiş isminin de bir cadde, bir sokakta yaşatılmasına izin verilmelidir. İnsanları kurşuna dizerek öldüren Mustafa Muğlalılı'nın ismi bir kışlaya verilebiliyor. Türkiye halkı için önemli olan bu insan Hozat halkı için de önemli bir insandır. Bu yüzden, Hozat halkı Deniz Gezmiş'in ismini bir caddede yaşatmak istiyor. Bu amaçla bütün haklarımızı sonuna kadar kullanıp bu davanın takipçisi olacağız."

Deniz Gezmiş adını, daha önce de bir caddeye vermek için 2009 yılında da girişimde bulunduklarını, ancak CHP'lilerin oylarıyla reddedildiğini belirten Konak, hukuki haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söyledi.