Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı 5 Ağustos tarihindeki operasyon esnasında bölgede gözaltına alınan yurttaşların darp edilmeleri üzerine Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları başvurunun ardından başlatılan adli ve idari soruşturma sürüyor.

‘KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ İLE GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI’

Valiliğin söz konusu soruşturma kapsamında savcılığa müracaat eden yurttaşların teşhisi üzerine bir polis memurunu “kuvvetli suç şüphesi” nedeniyle görevinden uzaklaştırdığı öğrenildi.

AKP, Meclis’te gündeme gelen konu ‘örgüt propagandası’ yapıldığı iddiası ile yalanlanmıştı.

HDP HEYETİ KÖYÜ ZİYARET ETTİ

Öte yandan, HDP milletvekili Mizgin Irgat ve Nihat Akdoğan’ın aralarında bulunduğu heyet Altınsu köyünü ziyaret ederek izlenimlerini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Mizgin Irgat, işkence izlerinin çok belirgin olduğunu ifade ederek, kadınların tacize uğradığını söylemişti:

“Bir çatışma bahane edilerek sabaha karşı bütün evlere rastgele giriliyor. Hortumla dövülenler, şiş saplananlar var. Medyada sadece 36 kişinin adı geçiyor ama 100’e yakın insan darp edilmiş. Güvenlik güçleri gittikleri her evde kadınları taciz etmişler. Ne bir gözaltı var ne bir soruşturma”

HDP’li Nihat Akdoğan ise Hakkari Valiliği’nin açıklamalarını yalanlamış, köydeki durumun basına yansıyan fotoğraflardan daha kötü olduğunu söylemişti:

Valilik köylülerin açıklamalarını yalanlamıştı. Ama 4üncü gün olmasına rağmen darp izleri taptazeydi. Gelsin görsünler bu izleri. Biz ziyaret ettiğimiz her evde sosyal medyadaki fotolarda gördüğümüz izlerin daha kötüsüne rastladık. 80 yaşındaki bir annenin koluna dipçikle vurulmuş. Genç arkadaşların sırtı o fotolarda gördüğümüzden çok daha kötü. Kadınlar yaşadıklarını anlatamadılar bile, öyle sinkaflı küfürler edilmiş. Fiziki şiddetin yanında ruhi şiddetin de uygulandığına müşahade ettik.

HAKKARİ VALİLİĞİ İŞKENCEYİ YALANLAMIŞTI

Hakkari Valiliği’nin açıklamasında, Şemdinli ilçesinde gözaltına alınan yurttaşlara işkence yapıldığı haberlerini yalanlanmış, güvenlik görevlilerine direnen kişilerin 'derdest' edilerek gözaltına alındığı iddia edilmişti.

Açıklamada haberlerin tamamen asılsız olduğu iddia edilirken 'terör örgütü propagandası yapma maksadı taşıdığı' savunulmuştu:

"Güvenlik güçlerimiz tarafından İlimiz Şemdinli İlçesi Altınsu Mahallesinde 05.08.2017 günü icra edilen operasyon esnasında açılan ateş sonucu 1 Polis Memurumuz Şehit olmuş, bunun üzerine ateşin geldiği değerlendirilen bölgelerde bulunan şüpheli şahıslar hukuka uygun olarak gözaltına alınmışlar, ancak bu esnada güvenlik güçlerimize direnen şahıslar da yetkiler dahilinde zor kullanılarak derdest edilmişlerdir. Daha sonra gözaltına alınırken darp edildikleri iddiası ile Savcılık Makamına müracaat eden 10 vatandaşımızın işlemleri devam etmekte olup, bunlar arasında kadın bulunmamaktadır. Ayrıca kusuru olan personel tespit edilirse haklarında gerekli idari tahkikat da yapılacaktır. Bunun dışında bazı haber ajanslarında ve sosyal medyada Güvenlik Güçlerinin vatandaşlarımıza işkence yaptığı yönündeki haberler tamamen asılsızdır ve terör örgütünün propagandasını yapma maksadını taşımaktadır."

NE OLMUŞTU?

Hakkari Şemdinli’nin Şapatan köyüne polis ve askerler tarafından baskın düzenlendi. Köylülerin meydanda işkenceden geçirildiği işkencenin Emniyette de sürdüğü iddia edilmişti.

Dihaber, işkencenin fotoğraflarını yayımlamıştı.

Vücutlarında işkence izi görülen köylüler, yaşadıklarını şöyle anlatmıştı:

 “Gece saatlerinde evlere baskın yapan asker ve polisler 100’ü aşkın insanı köy meydanına toplayarak, işkenceden geçirdi. Aralarında kadın ve çocuklar da vardı. Hiçbir gerekçe göstermeden kapıları kırıp halkı yere yatırdılar. Yere yatırılanların üzerlerinde tepindiler. Tekme, tokat, yumruk, silah dipçiği dahil birçok şeyle vurdular. Meydan dayağından sonra 36 kişiyi gerekçesiz gözaltına aldılar. İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülene kadar da darbedildik.”