Sincan Cezaevi'nde yakınıyla görüşürken nezaketen kabindeki iki tutukluya da selam veren ziyaretçi, bir ay görüş cezası aldı.

( Zeynep Yayla'nın -solda- karara itirazı kabul edilmedi. )

F tipi cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlalleri, ziyaretçilere de uzandı.

Zeynep Yayla, Sincan 1 No’lu F tipi Cezaevi’nde kalan Sezgin Çelik’i ziyarete gitti. Kapalı görüş sırasında, Yayla, daha önce tanıştığı Arif Sönmez ve İsmail Culuko ile de merhabalaştı. Ancak bu yüzden hakkında tutanak tutuldu. Yayla, söz konusu kişileri daha önceden tanıdığını, nezaket gereği selam verdiğini ifade etti.
Cezaevi idaresi Yayla’ya ‘Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik’e aykırı davrandığı gerekçesiyle bir ay görüş yasağı cezası verdi. Zeynep Yayla verilen karara Ankara İnfaz Hâkimliği nezdinde itiraz etti. Ancak hâkimlik, Yayla’nın başvurusunu reddetti. Cezaevi idaresinin verdiği kararın hukuka uygun olduğunu ifade eden İnfaz Hâkimliği kararında ilginç değerlendirmelere yer verdi.

İnfaz Hâkimliği’nin kararında, Yayla’nın daha önce yaptığı ziyaretlerde de benzer davranışlarda bulunduğu belirtildi. Kararda, ‘Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’a göre, ziyaret ve görüşlerde kurallara uymayan heyet ve kişilerin ziyaret ve görüşmelerinin derhal bitirilmesine imkân verdiği hatırlatılarak, “Görüşme hakkına sahip özel kişilerin kurum güvenliğinin korunması amacıyla alınan tedbirlere aykırı davranışları ve istekleri nedeniyle görüşme yasakları, en üst amirce bir aydan bir yıla kadar kısıtlanabilir.
Sezgin Çelik’in ziyaretçisi Zeynep Yayla’nın diğer tutuklu ve hükümlüler ile görevli memurlarca uyarılmasına rağmen aynı tutumuna devam ettiği, ayrıca bu tutumu nedeniyle daha önce de hakkında uyarılma kararının olduğu, dolayısıyla ziyaretçi Zeynep Yayla’nın kuralları ihlal ettiği anlaşıldı. Bu nedenle verilen karar yasaya uygundur” denildi.

‘Bir merhaba demiştim’
Zeynep Yayla, hâkimliğin kararına, üst mahkeme konumunda olan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz ederken şöyle dedi:

“Tüm görüş boyunca ziyaret ettiğim tutukluyla görüşürken, görüşçüleriyle ziyaretler sırasında tanıştığım tutuklulara ‘merhaba’ demek dışında bir tavrım olmamıştır. Ailesini ve arkadaşlarını tanıdığın kişilere selam vermek nezaket kuralları gereğidir. Bu tavrım ne kurumun güvenliğini tehlikeye sokar ne de şahsım ve ziyaret ettiğim tutukluya zarar verir. Tüm kurallara uyarak, aramaları yaptırarak ziyarete gittiğim sırada nezaketen hücresindeki iki kişi dışında kimseyi göremeyen bir başka tutukluya selam vermenin neresi ‘suç’ olabilir ve nasıl ‘ceza’ya tabi tutulabilir.” (radikal)