HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ilişkin, “Cizre’de Silopi’de Gezi’de görüldü ne kadar zalim olabileceği. İş gelip kendi çıkarlarına, iktidarına dokunduğunda ne kadar çılgın olabileceğini defalarca gösterdi bize. Bu tür zalim dikta heveslilerinden geriye bir sistem, bir rejim kalmaz” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, İsviçre Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu ve Kürt İnsan Hakları Merkezi'nce, İsviçre Federal Parlamento Binası önünde ‘Türkiye’de Barış ve Demokrasi’ adıyla düzenlenen mitingte konuştu.

Türkiye’nin özellikle de Saray’ın üstünde kara bulutların dolaştığını ifade eden Demirtaş, “Ama bu bizi yanıltmasın. O bulutun arkasında sımsıcak kızıl bir güneş var. O bulut kenara çekilecek ve güneş hepimizi aydınlatacak. O günler de yakındır” dedi.

Kendisine biat etmesine rağmen Erdoğan’ın Davutoğlu’nu da itibarsızlaştırdığını söyleyen Demirtaş, “Kendini sevdirmek için bir takla atmadığı kalmıştı, emrinden çıkmayan bir başbakandı. Fakat ne yaptı gördünüz, Davutoğlu’na bunu yapan size bize ne yapmaz ki?

“Cizre’de Silopi’de Gezi’de görüldü ne kadar zalim olabileceği. İş gelip kendi çıkarlarına, iktidarına dokunduğunda ne kadar çılgın olabileceğini defalarca gösterdi bize. Bu tür zalim dikta heveslilerinden geriye bir sistem, bir rejim kalmaz. Erdoğan dönemi diye bir şey olur bu” ifadelerini kullandı.

Batan gemiyi önce farelerin terk ettiğini anımsatan Demirtaş, “AKP’de de bu yaşanacak. Gemide şu anda delikler açıldı ve su almaya başladı. Yakında göreceksiniz AKP gemisinin etrafındaki fareler nasıl terk edecek. Ve bu gemi battığında o geminin içinde Türkiye’nin ezilen halkarı olmasın istiyoruz. Onlar HDP’de güvenli gemide olsunlar” dedi.

‘TEK KANALLI TÜRKİYE’

Basına yönelik baskılara değinen Demirtaş, “Tek kanallı bir Türkiye medyası var. Bir zamanlar TRT vardı başka kanal yoktu. Şimdi Türkiye o günleri yaşıyor. Tayip Erdoğan kanalı. Hangisini açsanız onun bağırma çağırmaları var.

“Bu kadar korku imparatorluğunun yaratılmasında medyanın da suçu günahı var. Muhalif medya özgür basın üzerinde baskıların olmasının nedeni de bu. 13 DİHA muhabiri tutuklu, 40 defa DİHA sitesini yasakladılar. İMC TV’yi yasakladılar, Gün TV’ye ceza verdiler, Hayat TV’ye ceza verdiler. Hal böyle olunca topluma ulaşmak da zorlaşıyor. Burada genç arkadaşlara görev düşüyor, sosyal medyayı kullanarak herkese gerçekleri her dilden ulaştırmalılar” şeklinde konuştu.

‘SİZE HAKARET EDENLERİ AFFETMEYİN’

Tek kanallı Türkiye döneminin biteceğini ve köşelerinde, TV’lerinde halkın değerlerine hakaret edenlerin hukuk önünde hesap vereceğini söyleyen Demirtaş, “Erdoğan övgüsünden yıkama yağlamasından vazgeçmeyenler var ya, ilk onlar Tayyip düşmanı olacaklar. O dönek alçaklar geri dönüp size geldiklerinde asla affetmeyin. Bunların eli, dili, kalemi kanlıdır. Bu katliamların suç ortağıdır” dedi.

‘İNSAN TİCARETİ YAPIYORLAR’

Erdoğan’ın Suriye’den göç eden iki milyon mülteciyi koz olarak kullandığını ifade eden Demirtaş, “Mültecileri koz olarak kullanıyorlar. Bir yandan Avrupa’ya sürüp tehdit ve şantajla kendi politikalarına mahkum etmeye çalışıyor. Bununla da yetinmeyip Alevi bölgelerine yerleştirerek Alevileri göç ettirmeye çalışıyor.

“Mülteciler onun için araçtır. İnsan gözüyle bakmıyor. 2 milyon mülteciyi nasıl kullanabilirim diye düşünüyor. Avrupa ile bunun kara pazarlığını yapıyor. Ortaçağdan kalmış köle pazarı gibi insan satışı üzerinde pazarlık yapılıyor. Başbakan da Kayseri pazarlığı diye bununla övünüyor” diye konuştu.

Avrupa’nın bu konuda hatalı olduğunu söyleyen Demirtaş, Türkiye ile pazarlık yapacaklarına Türkiye ve Suriye’de barışın sağlanması için çaba harcamaları gerektiğini söyledi.

İsviçre’nin demokrasi noktasında dünyada örnek olduğunu ifade eden Demirtaş, İsviçrelilerin AKP ile ilişki kurduklarında demokrasi ve insan hakları konusundaki ilkelerini dile getirmeleri gerektiğini belirtti.

‘HALKIN SEVGİSİ BİZİM DOKUNULMAZLIĞIMIZDIR’

Dokunulmazlıklar konusuna da değinen Demirtaş, halkın kendileri ile olan dayanışmasının en büyük dokunulmazlık olduğunu kaydetti.

Asıl dokunulmazlığı olmayanın 500 koruma ile gezen Erdoğan olduğunu ifade eden Demirtaş, “Her türlü direnişe hazırız. Söylediklerimizden geri adım atmayacağız. Sizi parlamentoda, meydanlarda nasıl temsil ettiysek mahkeme huzurunda da öyle temsil ederiz. Orada da emanetinizi koruyacağız” dedi.

(Kaynak: DİHA)