Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi 3 Mayıs günü aldığı kararla, İtalya'da tutuklu bulunan Seda Aktepe hakkındaki Türkiye'nin geri isteme talebini ve hakkındaki kırmızı bültenle aranması isteğini kaldırdı.

Adalet Bakanlığı’ndan Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’ne gönderilen yazıda, 30 Nisan günü Resmi Gazete’de yayınlanan 6459 sayılı “İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” gereği, Aktepe’nin Türkiye’ye iadesi talebinin geri çekildiği bildirildi. Aynı bilgilendirmenin kırmızı bültenin kaldırılma talebiyle İnterpol’e de yapıldığı belirtildi. 

Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği tarafından söz konusu yazı bugün İtalya Dışişleri Bakanlığı’na sunulacak. Önümüzdeki bir kaç gün içinde de Seda Aktepe hakkında, Türkiye’ye iadesi talebiyle Floransa 2. İstinaf Mahkemesi’nde yürütülen davanın düşmesi ve Aktepe’nin serbest bırakılması bekleniyor. Bu durumda Aktepe Türkiye’ye de serbestçe girebilecek. Aktepe’nin durumu birçok siyasi sığınmacı için de örnek teşkil edecek. 

Siyasi oturum aldığı İsviçre’den, geçtiğimiz hafta, 23 yaşındaki erkek arkadaşı Robin Niederhauser ile “tatil amaçlı” İtalya’nın Toskana bölgesindeki Livorno kentine bağlı Castiglioncello beldesine gelen 28 yaşındaki Seda Aktepe, Castiglioncello’da kaldığı otele kaydını yaptırmasının ardından isminin interpol tarafından arananlar listesinde bulunması nedeniyle İtalyan güvenlik güçlerince gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Aktepe, Pisa’daki Don Bosco Hapishanesi’ne konuldu. 

Seda Aktepe, 7 Aralık 2004 günü TBMM’de görülen yeni Ceza İnfaz Kanunu’nun cezaevlerinde ağır insan hakkı ihlallerine yol açacağı iddiasıyla yapılan gösteriyi, Atılım gazetesi adına izlerken, 45 kişiyle birlikte gözaltına alınmış ve 3 yıl 1 ay 1 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Türk pasaportu olan Aktepe, 2010 yılında iltica ettiği İsviçre’den 2013 Şubat ayında siyasi oturum aldı. İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Aktepe, yakalandığı İtalya’da, Floransa 2. İstinaf Mahkemesi’nde görülen davada 6 Mayıs günü hakim önüne çıktı ve Türkiye’ye iade edilmek istemediğini belirterek, İtalya’dan da siyasi sığınma talebinde bulundu. (MedyaTava)

AKTEPE’NİN AVUKATI: “BÜYÜK SÜRPRİZ”

Son gelişmeler Aktepe’nin avukatı Cecilia Vettori tarafından “büyük sürpriz” olarak değerlendirildi. Cecilia Vettori gelişmeyi, “İnanmıyorum. Büyük bir sürpriz” şeklinde değerlendirirken, bu gelişmeyi takiben davanın düşmesinin söz konusu olabileceğini söyledi. Vettori, “Hemen gerekli girişimlere başlayacağım” diye konuştu.

İlgili haber: demokrat haber