Polis tarafından engellenen bir basın açıklamasına destek verdikleri gerekçesiyle 2 yıldır tutuklu bulunan Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyesi Baran Nayır (20) ile Ali Deniz Kılıç’ın (21) avukatı Murat Ato, geçen ay Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki (AİHS) “makul sürede yargılanma ve tahliye olma maddelerinin ihlal edildiği” gerekçesiyle AİHM’ye başvurduklarını açıkladı.

 

Ato, “20 Aralık Salı günkü duruşma tamamen hakimlerin vicdanına kalmış bir karar” dedi. Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç 6 Aralık 2009’dan beri özgürlüklerinden mahrum.

 

Kandıra F Tipi Cezaevi’nde yatan Kılıç, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden geçen ay atıldı. Tekirdağ 2 No’lu F Tipi’nde bulunan Baran Nayır ise Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden devamsızlık nedeniyle atılacağını öğrenince bu yıl tekrar sınava girerek Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı’nı kazandı.

 

Kılıç’ın annesi Seher Kılıç ise oğlunun bir böbreğinin daha önce ameliyatla alındığını belirterek, “Rutin kontrolleri var. Ancak çok kötü koşullarda götürüyorlar hastaneye. Bir de oradaki diğer mahkumlardan laf yediği oluyormuş. ‘Bunlar PKK’lıdır mutlaka’ diyenler oluyormuş. O yüzden gitmek istemiyor. Diğer sanıklara tahliye çıkınca psikolojik travma geçirdim. Hala tedavi görüyorum” diye konuştu.

 

Nayır’ın babası Aziz Nayır da “Oğlum bu sene başında içerideyken fenalaşmış. Hastanede, kalbinde delik olduğu söylenmiş. Bize söylemiyor ama arkadaşlarından öğrendiğimize göre halen arada çarpıntıları oluyormuş. Hassas bir çocuk” diye konuştu.

 

MAHKEMEYE ÇAĞRI

 

İki yıldır Tekirdağ F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan SDP üyesi Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç, 20 Aralık'ta Beşiktaş Adliyesi'nde hakim karşısına çıkacak. SDP, 'Tutuklu öğrencilere özgürlük' talebini daha güçlü haykırmak için herkesi davaya çağırdı.


Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç, 2009 Aralık'ında DTP'nin 'barış' talebiyle yaptığı basın açıklamasına katılmış, açıklamaya polisin yaptığı saldırının ardından gözaltına alınmış ve ardından da tutuklanmıştı. Baran ve Ali Deniz'in tutuklanmalarının gerekçesi olarak gözaltına alındıkları sokakta bulunan molotof kokteylleri sunulmuştu. Öğrencilerin molotof kokteyllerinde herhangi bir parmak izine rastlanamamıştı.

20 ARALIK'TA BEŞİKTAŞ ADLİYESİ'NE


20 Aralık günü saat 10.00'da Beşiktaş Adliyesi'nde hakim karşısına çıkacak olan Baran Nayır ve Ali Deniz Kılıç için arkadaşları ve aileleri Beşiktaş Adliyesi önünde buluşacak.