Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Sosyolog Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti. Avukatların mütalaaya karşı savunma için süre istediği dava 19 Aralık'a ertelendi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk katılmazken Selek'i aralarında babası Alp Selek ile kardeşi Seyda Selek'in de olduğu 20 avukat temsil etti. Duruşmada, Savcı Yılmaz Kıstı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ

Daha önce verilen mütalaaları ve kararın gerekçelerini tekrarladığını belirten Savcı, “Her iki sanığın terör örgütü üyesi olarak üyesi oldukları terör örgütünün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda 9 Temmuz 1998 tarihinde Mısır Çarşısı'ndaki Ünlüoğlu büfesine bomba yerleştirmek ve bu bombayı patlamak suretiyle 7 kişinin ölümüne 127 kişinin yaralanmasına neden olmak, bu şekilde devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemle bulunmak suçunu işlediklerini" belirtti.

Savcı, her iki sanığın da “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin hakimiyeti altına koymaya veya devletin istiklalini veya birliğini bozmaya veya devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

19 ARALIK'TA SAVUNMA YAPACAKLAR

Selek'in avukatı Bahri Belen, “Mahkeme bundan önce 3 kez beraat yönünde karar vermiştir. Ancak heyet değişikliği döneminde başkanın muhalefetine rağmen sanıkların cezalandırılması yönüne gidilmiştir. Ayrıntılı olarak savunmamızı hazırlamamız için tarafımıza süre verilmesini talep ediyoruz" dedi.Sanık avukatlarına savunmalarını hazırlamaları için süre veren heyet, duruşmayı 19 Aralık saat 10.00'a erteledi.

GEÇEN DURUŞMA YAKALAMA KALDIRILDI

Geçtiğimiz duruşmada mahkeme , suçun vasıf ve mahiyeti, Yargıtay bozma ilamı, mevcut delil durumu göz önüne alınarak Selek hakkında İstanbul kapatılan 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce çıkarılan yakalama emrinin kaldırılmasına hükmetmişti.

‘PINAR GELENE KADAR İSTANBUL'UN NÖBETİNDEYİZ’

Savcının, "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" istediği duruşma öncesi Pınar Selek'e destek için Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nın karşısındaki alanda biraraya gelen "Hala Tanığız Platformu" üyesi grup, "Pınar Selek'in beraatini geri istiyoruz" yazılı pankart açtı. Platform adına basın açıklamasını okuyan sanatçı Füsun Demirel, "Pınar Selek'in Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin müebbet hapis kararını bozmasının ardından yeniden başladığını hatırlatarak, bu hukuk cinayetinin nihai beraatle son bulmasını bekliyoruz inatla. 16 yılın hesabını tutuyoruz. 16 yıldır umudu diri tutuyoruz" dedi.

‘PINAR SELEK'LE BİRLİKTE YÜRÜMEK İSTİYORUZ’

Bir önceki duruşmada mahkemenin Pınar Selek hakkındaki yakalama ve mahkumiyet kararını ortadan kaldırdığını söyleyen Demirel, "Bugüne savcılık makamını davaya ilişkin mütalaasını ve taleplerini açıklaması bekleniyor. Bizim beklediğimiz şey ise elbette bambaşka. Yaşamak ve yaratılmak üzere Pınar'ı burada görmek, başka başka meydanlarda el ele farklı meseleler için onunla birlikte yürümek istiyoruz. 16 yılda çocuklar büyüdü, evler işler değişti yeni aşklar eski ayrılıklar oldu. 16 yılda hükümetler değişti. 16 yıldır söylediğimiz üzere mücadelemiz sadece tek bir insan için değil adalet ve özgürlük hakkımız için. Bu ülkeye inanabilmek onu memleket sayabilmek için. Nihai beraate kadar buradayız. Nihai beraate kadar bu davanın takipçisiyiz. Pınar gelene kadar İstanbul'un nöbetindeyiz. Çünkü birlikte çok güzeliz" ifadelerini kullandı. Grup basın açıklamasının ardından duruşmayı izlemek için duruşmaya girdi.

DAVANIN 16 YILLIK GEÇMİŞİ

1998 yılında Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü 127 kişinin de yaralandığı davada, sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk beraat etti. Mahkeme patlamaya LPG'nin mi yoksa, bombanın mı neden olduğu belirlenemediği için iki sanığa ceza verilmesini uygun görmedi.

İlk beraat kararı Yargıtay'da bozuldu. Yargıtay, iki sanığın beraatinin yerinde olmadığı görüşü ve müebbet istemiyle yeniden hüküm kurulmasına karar verdi. Dava yeniden görüldü. Patlamanın neden kaynaklandığının belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme beraat kararında direndi. Dosya ikinci kez Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay ikinci kez "Sanıklar müebbet istemiyle yeniden yargılansın" dedi.

Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti. Dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda değerlendirildi. Ceza Kurulu, 9. Daire'nin kararını onayladı ve dosya yeniden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme bu kez kararında direnmedi. Mahkeme heyeti, daha önce verilen kararın usüle aykırı olduğu gerekçesiyle beraat kararından vazgeçildiğini açıkladı.

Mahkeme, 27 Ağustos 2013 tarihinde Pınar Selek'i ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı ve hakkında yakalama kararı çıkardı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 11 Haziran 2014'de Selek'e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını usulden bozdu.

(Evrensel)