Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink hakkında ‘terör örgütü propagandası‘ suçlamasıyla devam eden davanın bugünkü duruşmasında savcılık Geerdink’in beraatini istedi.

Ancak mahkeme, davanın asıl hakimi duruşmada yer almadığı için kararın açıklanmasını 13 Nisan Pazartesi gününe bıraktı.

BEŞ YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Diken.com.tr’de yer alan habere göre, 6 Ocak’ta ‘örgüt propagandası‘ yapmak suçlamasıyla Diyarbakır’daki evinden gözaltına alınan ve hakkında beş yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Geerdink, bugün hakim karşısına çıktı.

‘BİR KADIN, BİR GAZETECİ, BİR DİYARBAKIRLIYIM’

Geerdink, Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada yaptığı savunmada,“Bir kadın, bir Hollandalı, bir Diyarbakırlıyım. Herşeyden önce bir gazeteciyim. Kiminle yapılırsa yapılsın röportaj suç oluşturamaz” diye konuştu.

Hollandalı gazetecinin avukatıysa, terör örgütü propagandasına kanıt olarak sunulan yazılardaki ifadelerin cımbızla seçildiğini, ifade özgürlüğü ve gazeteciliğin kriminalize edildiğini vurguladı.

Savcı, Geerdink’in beraatini isterken, mahkeme asıl hakim duruşmada yer almadığı için kararın Pazartesi günü açıklanacağını bildirdi.
Hollandalı gazetecinin Terörle Mücadele Kanunu’ndan (TMK) yargılandığı davayı çok sayıda yabancı gazeteci de izledi. Uluslararası Af Örgütü’nün gözlemciler ide duruşmayı takip edenler arasındaydı.

Geerdink, dün dava öncesi Diken’e yazdığı yazıda, “Evet devleti eleştirdim, ama PKK’yi ve Kürt politikacıları da eleştirdim. Türkiye’nin en yakıcı sorunu hakkında haber, analiz ve yorumlar yazmak için onca çaba harcadım. Ne yani şimdi mahkemeye gitmeyip devletin bu çabayı hiçe saymasına ses çıkarmayayım mı? Hayatta olmaz” demişti.