İSTANBUL - İstanbul Kadıköy'de düzenlenen 1 Eylül mitinginde konuşan BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, "savaşı bitirmenin bir tek yolu vardır, adil eşitlikçi, özgürlükçü bir yaşam için hep birlikte direniş" dedi. Dokunulmazlık tartışmalarına da yanıt veren Demirtaş, "halkın emekleriyle geldik, Meclis senin şirketin değil" şeklinde konuştu.

BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş İstanbul Kadıköy'deki mitingte bir konuşma yaptı.

Sahneye çıkışı büyük bir coşkuyla karşılanan BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Savaşı bitirmenin bir tek yolu vardır, adil eşitlikçi özgürlükçü bir yaşam için hep birlikte direniş" dedi.

'VİCDANIN YOKSA BARIŞ YAPAMAZSIN'
Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın "savaş duyulmasın" çabasında olduğunu vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi: "Erdoğan kimse karşı çıkmasın ki ben savaşı yıllardır sürdüreyim diyor. Ama mızrak çuvala sığmıyor. Dünyanın neresinde ne oluyorsa artık hepimiz haberdarız. Kendi halkından ne kadar saklayabilirsin, bize yalancı diyerek ölümleri durdurabilir misin? Dedim ya barış vicdan işidir, yoksa başbakan da olsan vicdanın yoksa barışı yapamazsın."

Selahattin Demirtaş AKP iktidarının sadece içeride değil, bölgede de bir savaş yürüttüğüne işaret etti. "Hatay'daki kamplarda silahlandırılmış paralandırılmış kişiler Suriye'ye gönderiliyor. Anayasal suç işleniyor” diyen Demirtaş, “Bırakın meclisi, Başbakan Dışişleri Bakanı'yla baş başa veriyor, Suriye'ye savaşa giriyor. AKP'ye oy verenler verdiği oyun hesabını sormalıdır. Oylarının peşinden gitmelidir. Bunun hesabını sorduğunuz gün, barışa en çok yaklaştığınız gün olur” ifadelerini kullandı.

'TOPLUM HAFIZALI OLMALI'
Başbakan Erdoğan'ın Beşar Esad'la yaptığı konuşmaları kitleye dinleten Demirtaş, “Bu konuşmayı yapan adam bana yalancı diyor. Bu konuşmayı yapan adam BDP'liler samimi dürüst değildir, siyasetçi milletvekili değildir diyor. Bu adam, Suriye ve Esad'a karşı, herkesten daha hızlı savaşa koşuyor” dedi. “Toplum artık, hafızalı olmalıdır" diyen Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti:

"Nasıl bir zihniyetle karşı karşıya olduğunu unutmamalıdır. Küt sorunu benim sorunum diyen Başbakan'dır. Roboski katliamı nedeniyle Genelkurmay Başkanını teşekkür etmiş Başbakan, bugün sadece insani bir refleks olarak Şemdinli'de PKK gerillalarıyla sarıldıkları için BDP'lileri savaş yanlısı, terörist yanlısı ilan ediyor.”

'HALKIN EMEKLERİ SONUCU BURADAYIZ'
BDP Eşgenel Başkanı Demirtaş, AKP'lilerin başlattığı 'dokunulmazlıklar kaldırılsın' tartışmalarına bir kez daha yanıt verdi. “Biz bu halkın temiz oylarıyla seçilip Meclis'e gideceğiz, beyefendi bizi KPSS ile girmişiz gibi 'atarım tutarım' diye tehdit ediyor. Seçimlerde, senin barajına rağmen seçildik. Buzdolabı dağıtarak, seçim çalışması yaptın. Bizim arkadaşlarımız bağımsız olarak, anaların, halkın emekçilerin cebinden vererek seçim çalışmaları yaptık. Bu kadar zorluğa rağmen, bu halkın emekleriyle seçime gireceğiz, meclis senin şirketin değil, sen kimi nereden atıyorsun. Sen kendini ne sanıyorsun. Titre kendine gel bakalım. Sabah öğlen akşam, yemekten sonra, dokunulmazlıklarını kaldırırım diye önümüze getiriyor. Kaldırmayan namerttir, yiyorsa hodri meydan!"

'ÇOK ORTAKLI AKP ŞİRKETİ İFLASIN EŞİĞİNDE'
Konuşması sık sık "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla kesilen Demirtaş, AKP'nin çok ortaklı bir şirket olduğunu belirterek, "çok ortaklı şirket iflasın eşiğine geldi. Şimdi ortaklar arasında mal paylaşımı başladı. Kime ne düşecek diye tartışmalar başladı. Bunları birleştiren bir ideal bir düşünce yok. Bunları mal mülk bir araya getirdi. Şimdi mal paylaşımı başladı. AKP halktan korkmalıdır. Eğer şu saatten sonra bu ülkede özgürlük ve demokrasi adına, en küçük bir gelişme olacaksa, siz yapacaksınız. Edirne'den Hakkari'ye kadar direniş hattını kurun, o gün bu ülkeye barış da özgürlük de gelecek” diye konuştu.

Batı Kürdistan'daki gelişmelere de değinin Demirtaş, “Bir halk devriminden onur, mutluluk duyarız. Oradaki devrimi selamlamak boynumuzun borcudur” şeklinde konuştu. Demirtaş, “Hatay meydanında barış çığlıkları atan Hatay halkının, Alevisi Sünnisi, Arap'ı Kürt'ünün yanında olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Tarafını seç diyenler, senin tarafında olacağız diye bir şey yok. Biz halkın, barışın, ezilenlerin yanındayız” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Miting, Emeğe Ezgi, Bandista ve Agira Jiyan'ın ezgileriyle devam etti. (ANF)