Son dönemde yaşanan çatışma sürecinde yaşanan ölümler ardından medyada kullanılan savaş diline dikkat çekmek için tweet atan HDP PM üyesi Bercan Aktaş önce sosyal medyada "AK Trol" adı verilen AKP yanlısı hesaplar tarafından lince uğradı, ardından “havuz medyası” olarak adlandırılan Ak Parti yanlısı medyada hedef gösterilen haberlere konu oldu. Ardından da önce Terörle Mücadele polislerince gözaltına alındı sonra da çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak Metris cezaevi’ne gönderildi.

HDP Parti Meclisi üyesi Bercan Aktaş, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde PKK’lilerle girdiği çatışmada hayatını kaybeden özel harekat polisi için Twitter hesabından "Şemdinli'de Polis Özel Harekat komiseri Ahmet Çamur etkisiz hale getirilmiş" diye yazdı.

Gelen tepkiler üzerine tweetini silen Bercan Aktaş neden öyle yazdığına açıklama getirdi.

"Etkisiz hale getirilmek" sözünün hiçbir insana söylenmemesi gerektiğini belirten Aktaş, "Mucitleri utansın. Lafımı geri alıyorum" diye yazdı.

Aktaş açıklamasına şöyle devam etti: "Savaşın yarattığı psikoloji hepimizi dağıttı. Ölü birisine dönük bu saygısızlıktan ötürü özeleştiri veriyorum. Barış dilinden şaşmamalıydım. "Etkisiz hale getirildi" sözü incitici bir söz. Her gün bu sözle insanlar incitiliyor. Ben payıma düşeni yapıp herkesten özür diliyorum."

Aktaş açıklamasında ayrıca "Bu savaşta yitirdiğimiz hiç kimse "etkisiz hale gelen" değersiz canlar değildir" diyerek o tweeti "bu dilin ne kadar çirkin olduğunu anlatmak için" attığını belirtti.

Bunun bir "ironi" tweeti olduğunu belirten Aktaş, PKK'liler için kullanılan "etkisiz hale getirildi" ifadesini eleştirdi.

Söz konusu olayın Yeni Şafak gazetesinde yer almasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Aktaş hakkında, soruşturma başlatıldı.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunun talimatı üzerine Aktaş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğü polisleri tarafından gözaltına alındı.

Hakkında “Terör örgütü propagandası” yapmaktan işlem yapılan Aktaş, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı ve Metris Cezaevi'ne gönderildi.

HDP PM üyesi Bercan Aktaş’ın adliyede ters kelepçe ile tutulmak istenmesine avukatları müdahale edince polis tarafından saldırıya uğradılar.

HDP milletvekili Altan Tan da, HDP PM üyesi Bercan Aktaş'ın gözaltına alınmasına ilişkin meclise soru önergesi verdi. Altan Tan, Bercan Aktaş’ın medyanın bugüne kadar PKK cenazeleri için kullandığı "ölü ele geçirildi" klişesini eleştirmek için attığı ironik tweet yüzünden gözaltına alınmasının nedenlerini sordu.

Bercan Aktaş tutuklama kararı ardından avukatları kanalıyla şu mesajı verdi: "Bu ülkede kararlar, adalet sarayında değil kaçak sarayda alınıyor. Ama ne olursa olsun mutlaka barış kazanacak ". (Demokrat Haber)