Ceylanpınar'daki Suriyeliler kampından Resulayn'a giren Hür Suriye Ordusu mensuplarıyla Suriye ordu güçleri arasında çıkan ve günlerdir devam eden çatışmalar Ceylanpınar'ı da savaş çemberine aldı. Resulayn'dan bugün getirilen 4 yaralıdan 1'inin öldüğü belirtildi. Etkin Haber Ajansı'na (ETHA) açıklamada bulunan Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, Hür Suriye Ordusu mensupları Resulayn'a geçince ilçede çatışmaların yaşandığını ve dünden bu yana Suriye'nin, ilk defa uçaklarla yerleşim alanlarını bombaladığını ifade etti.

'CEYLANPINAR ÜZERİNDEN OYUN MU OYNANIYOR'

Bugüne kadar Türkiye'ye getirilen 145 yaralıdan 10 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisini veren Arslan, Suriye uçaklarının dün ilk kez Resulayn'ı bombaladığını belirtti. Bu gelişmeyle savaşın yeni bir aşamasına dikkat çeken Arslan, "Bugün yine hemen hemen dünküyle aynı saatte, 09.55 civarında iki-üç yeri bombaladı. Bu bombaladıkları yerler meskun mahaller. Uçaklar üzerimizden geçti. Buna karşın bir suskunluk var" dedi. Arslan, vali, milletvekili, kaymakamlık ya da devletin herhangi başka bir kurumundan açıklama yapılmadığını dile getirdi.

Arslan, "Dün bir TV'de altyazı vardı; Ceylanpınar'ın üzerinde oyun mu oynanıyor gibi" diyerek, provokasyona dikkat çekti. Resulayn'ın Akçakale gibi tamamının Arap olmadığı, yarı yarıya Kürt olduğu, Esad'ın güçlerinin buradan püskürtüldüğünü de ifade eden Arslan, bölgedeki durumun ne olacağının belli olmadığını kaydetti.

'HSO MAHALLELERDE KONUMLANIYOR'

Hür Suriye Ordusu'nun provokatif tutumuna da dikkat çeken Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Karşıda ikili yönetim var. Esad güçleri, dün sabah Özgür Suriye Ordusu diye bilinen güçlerin olduğu yerlere saldırdı. Öğleden sonra da yine aynı yerlere ve meskun mahallelere saldırdı. Özgür Suriye Ordusu o mahallelere dağılmış, oralarda konumlanıyor. Esad'ın oralara saldırmasının bir nedeni bu. Bir nedeni de ordaki yönetimi dağıtmak. Kürt yönetimi var orada. Onu da söküp atmak istiyor."

Hür Suriye Ordusu'nun Resulayn'a girmeden önce orada Kürtlerin kendini koruyan bir yönetiminin olduğunu ve Esad güçlerinin bunu kabullenmek zorunda kaldıklarını da belirten Arslan, "Kürtlerin şöyle bir iddisı vardır; bu bizim bölgemizdir. Yönetim bizdedir. Silahlı güçlerinizi buradan çekin. Ama çekmediler. Özgür Suriye Ordusu orayı ele geçirmiş durumdadır. Uçaklar da orayı bombalıyor. Kürtler iki tarafın da oradan çekilmesini istiyor" dedi.

'CEYLANPINAR SAVAŞ ALANIDIR'

Ceylanpınar'la ilgili çıkan haberler üzerine de değerlendirmede bulunan Arslan, "Herkesin orada akrabaları vardır. Gece gündüz uçak sesi, silah sesi geliyor. Anonslar yapıyoruz; fazla dolaşmayın diye. Ceylanpınar halkı bugüne kadar gelen insanları ağırlıyordu. Onun getirdiği bir yük vardı. Şimdi farklı. 'Burada bir savaş çıkacak', 'Burası savaş alanıdır' kaygıları hakim. Şarapnel parçaları her tarafa yayılıyor" dedi.

Halkın bölgeyi terk ettiğini de belirten Arslan, esnafın üçte ikisinin dükkanlarının kapalı olduğunu, açık olanların da siftah edemediğini, okulların kapalı olduğu ve ne zaman açılacağının da belli olmadığını bildirdi. Arslan, ayrıca, "Ne olacak? Suriye uçakları burayı da bombalayacak mı? Türkiye cevap verecek mi" kaygılarının yoğun olarak yaşandığını, sınırın diğer tarafıyla evlerinin arasındaki mesafenin 100-150 metre olduğunu belirterek, savaşın Ceylanpınar'daki etkisine dikkat çekti. (etha)