Suriye Kürdistanı'nın (Batı Kürdistan) Resulayn (Serêkaniyê) ilçesinde YPG'liler ile silahlı grup mensupları arasındaki çatışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, çatışmalardan en fazla etkilenen yerlerden biri olan Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İlçe Başkanı olan Hüzni Kılıç, bölgede olan biteni değerlendirdi.

Dicle Haber Ajansı’na konuşan Kılıç, ilçede durumun çok gergin olduğunu belirterek, "Çetelerin gelip ilçede tedavi olması halkı çok tedirgin ediyor. Neredeyse burada ayaklanma olacak. Ceylanpınar halkı devlet hastanesinde tedavi olamıyor. Bunun için halk, tepki gösteriyor" dedi.

‘KÜRT-ARAP ÇATIŞMASINA DÖNEBİLİR’

Kürtlerle silahlı gruplar arasındaki bu durumun Kürt-Arap çatışmasına dönebileceğini söyleyen Kılıç, bunun nedenini ise şu cümleler ile açıkladı:

"Oradaki Kürtlerin de burada akrabaları var, oradaki Arapların da burada akrabaları var. Onun için neredeyse burada çatışma çıkacak. Özellikle son iki-üç gündür, Türkiye tarafından top atışları yapılıyor. İlçe sakinleri bunu görmüş. Gece 12.00'den sonra Türkiye tarafından top atışları yapıldığı belirtiliyor. İnsanlar gelip bunu bize söylüyor. Geçen Ahmet Özer adlı yurttaş yaralandı. Halk hastanenin önüne toplandı, tepki gösterdi. Bunun üzerine orada Emniyet Müdürü dedi ki, 'bundan sonra yaralılar artık buraya gelmeyecek.' Orada söz verdi. Ondan sonra akşam saatlerinde yine çatışma çıktı, yine çete mensuplarının yaralıları hastaneye getirildi."

‘ÇETE LİDERLERİ CEYLANPINAR’DA DURUYOR’

Yaşananların devam etmesi durumunda ilçede önüne geçilmeyecek bir tepkinin gelişeceğini belirten Kılıç, "Orada yaralanan Kürtleri bu tarafta tedavi etmiyorlar. Sadece çeteleri getiriyorlar. Çete mensuplarının yaralıları hastaneye getiriliyor. Çete mensupları gece gündüz burada. Çete liderleri Ceylanpınar'da duruyor. Bu savaş Ceylanpınar'dan koordine ediliyor. Çetelerin amacı Türkiye'nin Serêkaniyê'ye girmesidir. Biz kendimiz de sınıra gidiyoruz. Çeteler bize de ateş açıyor" dedi.

‘STK’LER TEPKİLİ, AKP BİR ŞEY OLMUYORMUS GİBİ DAVRANIYOR’

Ceylanpınar'daki sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler olarak yaşananlara ilişkin toplantı yaptıklarını aktaran Kılıç, toplantıda yaşananlara ilişkin de şunları söyledi:

"AKP İlçe Başkanı sanki Ceylanpınar'da bir şey olmuyormuş gibi davranıyor. Bunun üzerine sivil toplum kuruluşu temsilcileri, AKP İlçe Başkanı'na tepki gösterdi. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri gidip Kaymakam ili görüştüler. Yaralıların bu şekilde getirilip, Ceylanpınar'da tedavi edilmesini istemediklerini belirttiler."

‘MÜLTECİ KAMPINDAKİ KÜRTLER ZOR DURUMDA’

Türkiye Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arazisi içerisinde bulunan Telhamut Mülteci Kampı'nda yaşananlara ilişkin de bilgi veren Kılıç, "Çadırkentte şu anda 21 bin kişi kalıyor. 21 bin kişi içerisinde 400'ü Kürt. Oradaki Kürtler gerçekten zor durumda. Serêkaniyê'de yaşanan çatışmalar oraya yansıyor. Geçen üç aile oradan kaçıp, buraya geldi. Oradakilerin zor durumda olduğunu belirttiler" şeklinde konuştu.