Ankara’da Gezi Parkı direnişi sırasında Ethem Sarısülük’ü vuran polisin serbest bırakılmasına tepkiler sürerken, polis Ahmet Şahbaz’ın suçlu bulunsa bile ceza almayacağı belirtiliyor.

Milliyet gazetesinin haberine göre,Sarısülük’ü tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk eden savcılığın, sevk maddesinin polis için ceza öngörmediği anlaşıldı. Buna göre, tutuksuz yargılanacak olan polis Şahbaz hakkında bu maddeden dava açılırsa, suçlu bulunsa bile ceza verilmeyecek.

Savcı Dalgalı, polis Ahmet Şahbaz hakkında, “meşru müdafaa sınırının aşılması suretiyle ölüme neden olma” suçunu yöneltti. TCK’da meşru müdaafa halinde sanığa ceza verilmeyeceği, sınırın aşılması durumunda da “mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaş” varsa sanığın cezalandırılamayacağı düzenleniyor. Savcılığın da Sarısülük’ün vurulmasını “meşru müdafaa” kavramıyla açıklaması nedeniyle Ahmet Ş. bu suçlardan dava açılırsa ceza almaktan kurtulacak.

BİR ÇOK KATİL POLİS CEZASIZ KALDI

Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu (PVSK)’nin 2 Haziran 2007 tarihinde AKP tarafından düzenlenmesi ardından Baran Tursun, Şerzan Kurt, Çağdaş Gemik’in öldürülmesi gibi çok sayıda olayda sanık polis “meşru müdafaa” denilerek cezasız kaldı.

PVSK’nin 16. Maddesi polise, “(a) Meşru savunma hakkının kullanılması kapsamında, (b) Bedenî kuvvet ve maddî güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş karşısında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde, (c) Hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde  silah kullanma yetkisi tanıyor.