Gezi direnişi sırasında polis saldırısı sonucu yaşamlarını yitiren Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz ve Abdullah Cömert'in davaAİHM'e taşındı. Dava dosyaları bugün AİHM yetkililerine teslim edildi.

Katledilen her 3 gencin aileleri, avukatları, İnsan Hakları Derneği temsilcileri, Taksim Dayanışması ve Çağdaş Hukukçular Birliği temsilcilerinin de hazır bulunduğu başvuru saat 14.30'da AİHM binasında yapıldı.

Türk hükümeti aleyhinde davacı olan ailelere Strasbourg ve çevresinde yaşayan demokratik kitle örgütleri, dernek ve üyeleri de destek verdi.

Taksim Dayanışması'ndan Mücella Yapıcı başvuru öncesi AİHM binası önünde yapttığı açıklamada, bu sürece nasıl gelindiğini özetledi. Gezi direnişinde 7 insanın yaşamını yitirdiğini, 14'ünün ise gözünü kaybettiğini, 8000'den fazla kişinin yaralandığını, 4 binden fazla kişinin gözaltına alındığını hatırlattı.

Mağdurların avukatları adına yapılan açıklamada ise AİHM'e neden gelindiği konusunda, "genel olarak Türkiye’de hızla artış gösteren insan hakları ihlallerine karşın, iç hukukta sonuç olma seviyesi yok denecek derecede düşmüştür. Polisin ve diğer güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet, işkence uygulamalarına karşı etkili soruşturmalar çok yetersizdir. Özel olarak Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz ve Abdullah Cömert’in öldürülmeleri ile ilgili soruşturma ve dava süreçlerinde, iç hukukun işlevsiz hale geldiği kesin bir biçimde açığa çıkmıştır" denildi.

Tüm bu nedenlerden dolayı Türkiye'de iç hukuk yolları tükenmeden davanın AİHM'e taşındığına dikkat çekilerek, "Yargılamadaki ihmal ve hatalar serisinin ardından artık bu davalarla ilgili adil bir yargılama beklenilmediği için AIHS Sözleşmesi'nin 2, 3, 6, 10 ve 11'inci maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM'e başvuruyoruz" denildi. (ANF)