İsveç’te ikamet eden itirafçı ve JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan, PKK’nin ilk eylemi olan Eruh saldırısında yer alan bir kişinin, yine PKK’li olan eşi ile birlikte isimlerinin değiştirilerek Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde sivil memur olarak görevlendirildiğini ileri sürdü.

 

Devlet bir dönem çeşitli örgütlerden itirafçıları kendi elemanı olarak sıklıkla kullanıyordu. İtirafçılardan, önce gerçekten örgütlerden ayrıldıklarının ve devlet safına geçtiklerinin kanıtı isteniyordu. Bu nedenle cezaevlerinden alınıp operasyonlara, sorgulara götürülüyorlardı. Buralardaki infazların bir bölümü bu itirafçılara yaptırılıyor, böylece devlet safına geçtikleri mühürlenmiş oluyordu.

 

Devlete güven veren itirafçılar bir süre sonra tahliye ediliyor ve JİTEM gibi birimlerde devlet görevlisi olarak çalıştırılıyorlardı. Kendilerine yeni kimlikler çıkarılıyor bazılarına estetik ameliyat yaptırılıyordu. İtirafçıların devlet içindeki sayısı ve etkisi o kadar artmıştı ki artık kontrol edilemez hale gelmişler ve kendi grupları ile adam kaçırma, fidye alma, infaz, uyuşturucu kaçakçılığı, tahsilatçılık gibi olaylar içinde yer almışlardı.

 

Devlet kullandığı fakat kontrolünden çıkan itirafçılardan ve kendi JİTEM elemanlarından bazılarını kendi içinde infaz etti. Birçok itirafçı ise halen çeşitli devlet kuruluşlarında kullanılmaya devam ediliyor.

 

İLK EYLEME KATILAN İKİ KİŞİ JİTEM'E GEÇTİ

İnternet üzerinden görüşme sağlanan Aygan, Kemal Emlük'ün PKK'nin ilk eylemi olan Eruh saldırısındaki eylemde yer aldığını ve eşi Saniye Emlük'ün de daha sonra örgüte katıldığını belirterek, PKK'den ayrıldıktan sonra JİTEM'de görev alan karı-kocanın birçok faili meçhul olayın sorumlusu olduğunu iddia etti.

 

KARI-KOCA FAİLİ MEÇHUL CİNAYET İŞLEDİ

Aygan, bu ikilinin ismini değiştirerek Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde sivil memur olarak çalıştıklarını iddia etti. Aygan, Kemal Emlük’ün isminin Erhan Berak, eşi Saniye Emlük’ün ise Emel Berak olarak değiştirildiğini kaydetti. Kemal Emlük Siirt'in Eruh ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğunu eşi Saniye Emlük’ün ise Diyarbakırlı olduğunu söyleyen Aygan, bu ikilinin örgüte ilk yıllarda katılanlardan olduğunu dile getirdi.

 

BİR SÜRE SONRA ÖRGÜTTEN BİRLİKTE KAÇTILAR

Aygan, “Kemal Emlük PKK'nin, Siirt'in Eruh ilçesinde gerçekleştirdiği ilk eylemde yer almıştı. Daha sonra eşi de buna katılıp birlikte PKK’de yer aldılar. Bir süre sonra örgütten birlikte kaçtılar. O dönem JİTEM'de görev yapmaya başladılar. Çok sayıda eyleme katıldıklarına tanık oldum. Hatırladığım eylemler arasında, Saniye Emlük, Diyarbakır'da Zoğurlu ailesinden iki kişiyi alıp infaz etti. Saniye, bizzat bu infazda tetikçi olarak görev yaptı. Saniye'nin kız kardeşi Zelal, Şırnak'taki Babat aşiretinin önemli isimlerinden olan İbrahim Babat ile evli. Bu ilişkilerin açığa çıkması gerektiğine inanıyorum. Geçmiş dönemde yapılan faili meçhullerin ortaya çıkarılması isteniliyorsa, bunlar gibi isimleri değiştirilenlerin ortaya çıkması gerekir” dedi.

 

“KEMAL VE SANİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞTIK”

JİTEM itirafçısı olarak Kemal ve Saniye Emlük ile birlikte mesai yaptıklarını söyleyen Aygan, bunların o dönemlerde Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı bünyesinde memur olarak görev yaptığını bildiğini kaydetti. Aygan, “Kemal Emlük ve Saniye Emlük ile uzun süre birlikte çalıştık. Onlar da o dönemde JİTEM grup komutanlığında operasyon ekibindeydiler. Saniye'nin infaz ettiği insanlar oldu. Bir süre sonra görevleri bitince devlet bunları koruma altına aldı ve isimlerini değiştirdi.

 

SİVİL MEMUR OLDULAR

Daha sonra karı-koca Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı bünyesinde sivil memur olarak görevlendirildi. En son hatırladığım kadarıyla, Kemal Emlük, Erhan Berak adıyla Diyarbakır Askerlik Şubesi’nde, Saniye ise Emel Berak ismiyle Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığı’nda memur olarak görev yapıyordu” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: İnternet Haber