Kayıplarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri bu hafta 500 kez Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelecek.

Sanatçılar ve yazarların da aralarında olduğu 37 kişi Cumartesi Anneleri’nin bu hafta gerçekleşecek 500. buluşmasına çağrı yaptı.

Çağrıda '25 Ekim’de Galatasaray Meydanı’na sen de gel' denildi.

İnsan Hakları Derneği’nde gerçekleşen basın toplantısına aralarında Suavi, Pınar Aydınlar, Akın Birdal, Ferhat Tunç’un da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Akın Birdal İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) kuruluşundan 1995’te Hasan Ocak’ın kaybedilmesinin ardından başladıkları Kayıplarımızı Arıyoruz kampanyasına ve Cumartesi oturmalarına varan süreci anlattı.

“İHD, 1986’da darbe sonrasında cezaevi kapılarında buluşan anne ve babalar ile ne yapmak gerektiğini soran aydın, sanatçı ve yazarların arayışının kesişmesiyle 98 kişi ile kuruldu.”

Derneğin kuruluşunda yaşam hakkının korunması vurgusuna yer veren Birdal,  “Darağaçları kaldırıldı ama muhaliflerin, itiraz edenlerin yaşam hakkı yok edildi.”

Özellikler Kürdistan’da çok fazla kayıp olduğunu belirten Birdal 1995’te Hasan Ocak’ın kaybedilmesiyle kayıplar ile ilgili kampanya başlattıklarını ve arayışın Galatasaray Meydanı’nda 500. haftaya ulaştığını anlattı.