Siyasal Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER) 16 Nisan’da yapılacak olan referanduma ilişkin Bölge halkının tercih, algı ve tutumlarını anlamaya dönük bir saha çalışması gerçekleştirdi.

Çalışma; 24-28 Mart 2017 tarihleri arasında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, aralarında Ş.Urfa,  Diyarbakır, Van, Mardin, Elazığ, Iğdır, Kars, Adıyaman, Hakkari’ninde aralarında olduğu  16 kent merkezinde yürütüldü. 

%95 güven aralığı ve %3 hata payı gözetilen çalışmanın sonuçlarına göre; Bölge halkının  %58,2’si referandumda “hayır” oyu ,  %29,5’i “evet” oyu kullanacağını, %7,9’u kararsız olduğunu, %2,3’ü sandığa gitmeyeceğini ve %2,1’i bu soruya yanıt vermeyeceğini beyan ediyor.

Oy oranlarına göre karasızlar dağıtıldığında ise  %64,6 oranında "Hayır”,  %32,75 oranında “Evet” ve  %2,56 oranında ise “Sandığa Gitmem”  sonuçlarına ulaşılıyor.

Şubat ayı ile kıyaslandığında kararsızların oranında büyük değişiklik gözlemlenmeyen çalışmada “Evet”ve “ Hayır” oylarındaki artışta daha önce fikir beyan etmek istemeyen ve sandığa gitmeyeceğini söyleyenlerin bir kısmının tercihlerini açık etmiş olmasının etkili olduğu görülüyor.

Partilere göre oyların dağılımı ise şöyle:

Kasımda 2015 ‘de; AKP’ye oy verdiğini belirtenlerin %79,8’i referandumda “Evet”,  %11,5’i “Hayır”oyu vereceğini, %6,5’i kararsız olduğunu, %1,9’u da sandığa gitmeyeceğini ifade etmiştir. 

CHP’ye oy verdiğini söyleyenlerin %72,7’si “Hayır”, %15,2’si “Evet”, %4,5’i “Sandığa gitmem”, %3’ü de “Kararsızım” yanıtını verirken;  MHP’ye oy verenlerin ’%48,5’i “Hayır”, %45,5’i “Evet”, %3’ü “Sandığa gitmem”, %3’ü de “Kararsızım” yanıtını vermişlerdir. 

HDP seçmenlerinin ise, %94,8’si “Hayır”, %0,7’si “Evet”, %3,9’u “Kararsız” %0,4’ü “Sandığa gitmeyeceğini” belirtmişlerdir.

Şubat ayında yapılan çalışma ile kıyaslama yapıldığında MHP seçmeninde kısmi  “Evet”e yöneliş olduğu söylenebilir. Zira daha önceki çalışmada MHP’ye oy verdiğini söyleyen %68’lik bir kesim referandum da “Hayır” diyeceğini,  %20 ise “Evet” diyeceğini bildirmişti

Araştırma grubunun % 53,9’unun  Türkiye için yeni bir Anayasa’nın  gerekli  olduğunu,  ancak %59,6’sının referanduma sunulacak anayasa metninin sorunları çözmeyeceğini  beyan ettiği araştırmaya göre;  Bölge halkının %67’si  “OHAL koşullarında yapılacak referandumu doğru bulmuyor.

Çalışmada ayrıca Bölge halkına göre Türkiye’nin en büyük sorununun ne olarak görüldüğünü tespit etmeye çalışmıştır. Buna göre katılımcıların %29,3’ü “Kürt Sorunu”,%20,9’u “Ekonomi/İşsizlik”, %20,5’i “Çatışma ve Şiddet Ortamı”, %9,5’i “Demokrasinin Olmayışı” demiştir.

“AKP’nin Kürt Sorunu Politikasını Benimsiyor musunuz?” sorusuna ise katılımcıların %71,4’ü Hayır, %28,2’si Evet yanıtını vermişlerdir. Bölge için en büyük sorun Kürt sorunu iken İktidarın Kürt sorununa ilişkin politikası ezici bir çoğunluk tarafından benimsenmiyor.