Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İstanbul Samatya’da bir dizi yaşlı Ermeni kadına yapılan ve ağır şiddet uygulanan saldırıların birinde hayatını kaybeden Maritsa Küçük, ölümünün ikinci yıldönümünde yapılan tören ve etkinliklerle anıldı.

28 Aralık 2012’de Samatya’daki evinde öldürülen Maritsa Küçük için ilk olarak sabah saatlerinde Samatya’daki Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nde Hokehankisd ayini düzenlendi. Küçük ailesi ve yakınlarının hazır bulunduğu ayine, çok sayıda Ermeni toplumu mensubu katıldı.

Kilise’deki ayinin ardından, Maritsa Küçük için Balıklı Ermeni Mezarlığı’ndaki kabri başında da bir anma düzenlendi. Anmaya, Küçük ailesinin yanı sıra, Roboski Katliamı’nda hayatını kaybeden Encü ve Azik ailelerinin yakınları, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyeleri, HDP Parti Meclis üyeleri Ayşe Berktay, Nıvart Bakırcıoğlu, Nor Zartonk Eşsözcüsü Sayat Tekir katıldı.

SAMATYA MEYDANI’NDA ORTAK ANMA

Maritsa Küçük cinayeti ile Roboski Katliamı’nın yıldönümlerinin aynı güne denk gelmesi vesilesiyle, Samatya Kültür Dayanışma Kardeşliği İnisiyatifi tarafından da bir anma etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında ilk olarak Samatya Meydanı’nda stant kuruldu.

Roboski’de katledilen 34 sivil yurttaşın ve Maritsa Küçük’ün fotoğraflarının yer aldığı stantta, Kürtçe, Türkçe ve Ermenice olarak, “Samatya’dan Roboski’ye Adalet!” yazılı pankart asıldı.

Küçük ailesi ile Roboskili ailelerinin yakınlarının katıldığı etkinliğe daha sonra akşam saatlerinde, HDP Fatih İlçe Gençlik Teşkilatı da katılarak destek verdi. Teşkilat üyesi eylemciler daha sonra adalet talebiyle yürüyüş düzenledi.