PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, İMC Tv'de Artı Haber’de Banu Güven’in konuğu oldu.

Türkiye ve ABD'nin, Suriye'nin kuzeyini IŞİD'den temizlemek için birlikte çalışma konusunda anlaşmaya vardığı iddia edilmişti.

Salih Müslim, arındırılmış bölge konusunda, “En arındırılmış bölgeler Kürt kontrolündeki bölgelerdir. Ne dereceye kadar arındırılmış istiyorlarsa bilmiyoruz. O Kürt bölgeleri herkes biliyor, IŞİD’den arındırılmış bölgeler YPG’nin kontrolü altındaki bölgelerdir. Gerçekten de daha fazla arındırmak istiyorlarsa YPG’yle ya da Rojava’daki Kürtlerle daha iyi bir ilişki daha iyi bir koordinasyon yapmaları gerekiyor. Ama bundan çekiniyorlar” dedi.

Müslim, Türkiye’den Rojava’ya top atışlarının gerçek olduğunu ve yaralıların bulunduğunu, ancak nasıl atış yapıldığını bilmediklerini söyledi.

PYD Eş Genel Başkanı, Anadolu Ajansı kaynaklı haberde Tel Abyad Meclis ve Yerel Belgelendirme Komitesi Üyesi Ahmed el-Hac Salih’in ‘Hammam Türkmen Şemelli’ ve ‘Hammam Türkmen Cenubi’ beldelerindeki 8 bin 200 Türkmen zorla göç ettirildiklerini söylediğine dair soruya da şöyle cevap verdi:

“Böyle bir haber tamamıyla provokasyon bir haberdir. Böyle bir şey gerçekten yoktur. Biz az önce konuştuk, oradaki meclis toplanıyor, insanlar toplanıyor, siviller toplanıyor işlerini nasıl yapacaklarını biliyorlar ve bu dediğiniz köylerde böyle bir gerçek olmamış, öyle bir şey de yok.

Bunu söyleyen zat da yani Ahmed el-Hac Salih, şahsen kendisini tanıyorum. Kendisinin zaten Türkmenlerle ilişkisi yok. Kendisi zaten Konaitara’dan gelme. Orada Türkmenlerle ilişkisi yok ve kimse onu kabul etmiyor. Nedense o sanırım Türkmenler adına konuşan bir AKP sözcüsüdür. Türkiye’de kalıyor, kendisi Konaitara bölgesindendir. Hiçbir Türkmenlerle ilişkisi yok. Sanırım Türkmenler de onu tanımıyor. Kesinlikle bunu reddediyorum böyle bir şey yok.

İsteyen de oralara gidip görebilir. Oradaki insanları, Türkmenleri, Arapları, Kürtleri nasıl beraber yaşadıklarını görebilirler. Açıktır.” (İMC Tv)