Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 22. Uluslararası Kürt Kültür Festivali'ne katılan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, “Şengal Kürdistan'dır” diyerek Şengal'i yeniden kuracaklarını ve koruyacaklarını söyledi.

Müslim konuşmasında, “Bugün Ortadoğu'da en örgütlü halk Kürt halkıdır” dedi.  “Rojava'daki devrim, Kürt halkının örgütlülüğü ve şehitlerin kanıyla yapıldı” diyerek sözlerini sürdüren Müslim,  “Rojava'da halkların kardeşliğini kurduk” ifadesini kullandı.

'ŞENGAL KÜRDİSTAN'DIR'

Müslim, 3 Ağustos'ta IŞİD'in işgal saldırıları ve vahşetine maruz kalan Şengal'de yaşananlara dikkat çekerek bugüne kadar bu halkın 72 kez katliamlardan geçirildiğini ve bir kez daha katliamlara maruz kaldığını ifade etti. Müslim, “Kürt halkının ruhu Şengal'siz olmaz, Şengal Kürdistan'dır” dedi.

“Şengal'i kuracağız, onları koruyacağız” şeklinde sözlerini sürdüren Müslim, 73'üncü fermanın amacına ulaşmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Salih Müslim, “Tüm dünyaya söylüyoruz;  gün Kürtlerin günüdür ve Kürtler Ortadoğu'daki tüm halklara öncülük edecektir” diyerek,  insanlığı, insanlık değerlerini, demokrasiyi savunduğunu söyleyen herkesi Kürt halkı ile dayanışmaya çağırdı.

Müslim, “İnsanlık değerlerinin korunması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu sadece Kürt halkının hakları sorunu değildir. Bunu insanlık için yapıyoruz. Başarı Kürt halkınındır” diyerek konuşmasını noktaladı.

EZİDİLER FEDERASYONU OTONOMİ İSTEDİ

Festivalde kouşan Avrupa Ezidiler Federasyonu Eşbaşkanı Ali Atalan, yaptığı konuşmada Ezidilerin durumuna dikkat çekerek, “Şengal Kürt halkının birliğinin vesilesi oldu, Şengal Ezidilerin de rönesansı olacak. Kürt halkın düşmanları bilmeli ki Kürtler eski Kürtler değil, Ezidiler de eski Kürtler değil. Ne kadar katletseler, o kadar güçleneceğiz. Birliğimiz de o kadar güçlenecek” şeklinde konuştu.

Kürt halkının Şengal'e sahip çıkarak, Kürt kardeşlerinin yanında olduklarını gösterdiklerini söyleyen Atalan,  Şengal'i istila eden IŞİD'in  Kürt halkı ve tüm insanlık değerlerine karşı olduğunu kaydetti.

Ezidi mültecilere sahip çıkılması çağrısında bulunan Atalan,  Şengal direnişinin de güçlendirilmesi ve 73'üncü fermanın dünyaya kabul ettirilmesi gerektiğini ifade etti.

Atalan son olarak, “Avrupa Ezidiler Federasyonu olarak Ezidilerin yaşadığı bölgeler için demokratik özerklik istiyoruz” dedi. (ANF)