İzmir’deki Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde sohbet hakları engellenen ve görüşçülerine Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldığı için havalandırma ve revirde oturma eylemi yapan 10 kadın tutuklu gardiyanlar tarafından darp edildi.
 
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Cezaevi Komisyonu avukatlarından Dinçer Çalım, gardiyanların eylem yapan kadınlara saldırdığını belirterek, “Sevda Kurban, Fatma Alan, Filiz Gencer, Sevgi Saymaz, Gamze Eroğlu başta olmak üzere havalandırmadaki tüm kadınlar saldırıda çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Yere yatılırmış ve tekmelenmişlerdir. Saldırıya 40 kadar gardiyan katılmıştır. Amaç koğuşa almak değil işkence yapmaktır” dedi.
 
İŞKENCE
 
Tutuklu Sevda Kurban ile yaptıkları görüşmede vücudunda işkence izlerinin tespit edildiğini belirten Çalım, “Sevdanın vücudunun birçok bölgesinde morluk ve şişkinlik vardı. Yaralanan kadınlardan Sevgi Saymaz ve Sevda Kurban revire çıkarılmış ancak diğerleri çıkarılmamıştır” dedi.
 
‘SAÇINDAN SÜRÜKLEDİLER’
 
Sevda Kurban’ın revirde de şiddete maruz kaldığını ifade eden Çalım, “Kurban revirden ayrılmak istemediği için onu sürükleyerek koğuşa götürmek istediler. Ancak gardiyanlar Cezaevi 2. Müdür Mehmet Davarcıoğlu’nun talimatıyla Kurban’ı saçından sürükleyerek koğuşa götürdüler. Bu bir işkencedir” diye konuştu.
 
Yapılan işkencenin kabul edilemeyeceğini belirten Çalım, şöyle konuştu:  “Yapılan işkenceler kabul edilemez. İki gün önce bu hapishaneden birçok gardiyan cemaatçi olduğu iddiasıyla gözaltına alınmıştır. Asıl olarak tutsaklara karşı işlenen suçlar etkin olarak soruşturulmalıdır. İşkence yapan memurlar açığa alınmalı ve görevinden uzaklaştırılmalıdır. Bir an önce hapishanelerdeki sohbet hakkı tam olarak uygulanmalı, kitap ve dergi yasaklarına son verilmelidir.”
 
“Görüşçüler hakkında GBT yapılarak ve de sadece emniyetin yorumu nedeni ile görüşçülüğe kabul etmeme” uygulamasına son verilmesi gerektiğini vurgulayan Çalım, tutsaklara saldırı emirlerini veren 2. Müdür Mehmet Davarcıoğlu hakkında derhal soruşturma yapılmalı ve görevden uzaklaştırılmalıdır. Aksi halde bu hapishanede başka işkence vakalarının önüne geçilmeli mümkün olmayacaktır” şeklinde konuştu.

(Kaynak: DİHA)